Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sestdien Rīgā tiks īstenots vakcinēšanas "brīvās rindas" pilotprojekts

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Vakcinēšanas "brīvās rindas" pilotprojekts tiks īstenots sestdien, 10.aprīlī, divos masu vakcinēšanas centros Rīgā, liecina Veselības ministrijas valdības sēdei sniegtā informācija.

Lai nodrošinātu gatavību plašas sabiedrības vakcinācijai, tiks organizēti vakcinācijas pilotprojekti plašas sabiedrības vakcinācijai konferenču centrā "Atta Centre" un izstāžu zālē Ķīpsalā. Šajos centros sestdien paredzēta aktuālo prioritāri vakcinējamo personu grupu potēšana bez iepriekšējā pieraksta.

Centros paredzēts īstenot brīvās rindas principu. Tāpat tajos būs iespējama ārsta konsultācija un norīkojuma saņemšana pacientiem ar hroniskām saslimšanām. Uz vietas varēs arī sagatavot apliecinājumu smagi slimu bērnu vecākiem un smagi slimu pacientu aprūpētājiem.

"Mēģināsim izdarīt tā, lai tas neradītu nekādas neērtības," valdības sēdē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vakcinēšanas process tiks nodrošināts sadarbībā ar Rīgas Pašvaldības policiju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Potēšanai abos centros rezervēts 2000 "AstraZeneca" vakcīnas devu.

Tāpat, lai palielinātu vakcinēšanas apmērus, ministrija plāno izmantoti privāto un pašvaldības iestāžu resursus pieraksta veidošanai, līdz būs gatava strādāt vakcinācijas informācijas tehnoloģiju sistēma "ViVaT". Plānots arī iepirkums par lielas jaudas 8989 zvanu centra pakalpojumiem pēc "vienas pieturas principa".

Jau ziņots, ka veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) solīja organizēt vakcinēšanas pret Covid-19 brīvās rindas eksperimentu. Viņš norādīja, ka plāno atsaukties aicinājumiem veidot brīvo rindu, tomēr tas notikšot vadītā veidā.

"Radīt nekontrolētu pulcēšanos, jucekli un epidemioloģiskos riskus nedrīkstam, tāpat nedrīkst ignorēt prioritāro grupu situāciju iepretim cilvēkiem ar daudz mazāku saslimšanas risku," uzskata ministrs.

"Brīvās rindas" eksperimentu vakcinācijas pret Covid-19 centros īstenos jau pašlaik vakcinēšanai atvērto prioritāro grupu ietvaros, sniedzot iespēju bez pieraksta vakcinēties personām no tām grupām, kuru vakcinācija jau ir sākta.

Šāda izvēle tiek pamatota ar to, ka līdz šim Latvijā vakcinēts relatīvi mazs skaits riska grupās esošo.