Rīgā plānotas sešas bezmaksas siltā ēdiena izdales vietas mazturīgajiem

Nākamajā gadā Rīgas pašvaldība plāno ierīkot kopā sešas bezmaksas siltā ēdiena izdales vietas mazturīgajiem pilsētas iedzīvotājiem, liecina Rīgas domes Labklājības departamenta sagatavotie dokumenti.

Rīgā iecerēts izveidot līdz sešām ēdiena izdales vietām personām, kuras saņem sociālā drošības tīkla atbalstu, tostarp pensionāri, bezdarbnieki un ģimenes ar bērniem. Ēdiena izdales vietas iespēju robežās būtu jāizvieto katrā Rīgas priekšpilsētā jeb rajonā, lai šo pakalpojumu rīdzinieki varētu saņemt pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai, norāda departamenta speciālisti.

Siltā ēdiena izdales vietu ierīkošanai nākamajā gadā būs nepieciešami 914 000 latu. Paredzēts izsniegt vidēji 400 porciju vienā izdales vietā katru darbdienu.

Vidējā porcijas cena plānota līdz 1,5 latiem. Siltā ēdiena izdales pilotprojekta laikā, kas norisinājās oktobrī, vienas porcijas vidējā cena bija 97 santīmi.

Labklājības departamenta direktore Inese Švekle aģentūrai LETA skaidroja, ka vienas porcijas cena varētu sadārdzināties, jo turpmāk mazturīgo iedzīvotāju ēdināšana plānota telpās aukstā laika dēļ, turklāt būs nepieciešams iegādāties vairāk vienreizējo trauku ēdiena līdzņemšanai, jo iedzīvotāji labprāt vēloties porcijas paņemt uz mājām.

Plānots veikt iepirkumu procedūru, lai noskaidrotu ēdināšanas pakalpojuma sniedzējus, kā arī vēl tiks lemts par iespējamām ēdiena izdales vietām Rīgā.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja nākamnedēļ, 2.novembrī, skatīs jautājumu par 914 000 latu piešķiršanu sešu bezmaksas siltā ēdiena izdales vietu izveidošanai mazturīgajiem rīdziniekiem nākamajā gadā.

Kā ziņots, Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes un Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskās draudzes teritorijā oktobrī norisinājās pašvaldības izmēģinājuma projekts - siltas maltītes rīdziniekiem, kas saņem atbalstu sociālajā drošības tīklā labklājības un veselības jomā, tostarp ģimenēm ar bērniem, pensionāriem un bezdarbniekiem. Iedzīvotāju pieprasījums pēc siltas bezmaksas maltītes mēneša laikā bija tik liels, ka projektam paredzētie līdzekļi tika izlietoti mēneša laikā, nevis, kā iepriekš plānots, - divu mēnešu laikā.

Labklājības departamenta izsludinātajā iepirkumu konkursā abu siltā ēdiena izdales vietu darbības atjaunošanai līdz šī gada beigām pieteikušies divi pretendenti, informēja Švekle. Vēl nav zināms, kur tiks izvietotas abas ēdiena izdales vietas, taču jau patlaban ir skaidrs, ka ēdienu mazturīgajiem rīdziniekiem turpmāk izsniegs telpās auksto laika apstākļu dēļ.

Labklājības departamenta speciālisti cer, ka mazturīgo iedzīvotāju ēdināšanu varēs atsākt jau novembra vidū un ka ēdiena izdales punktus ierīkos iepriekšējo ēdiena izdales vietu apkārtnē. Paredzēts, ka turpmāk mazturīgajiem iedzīvotājiem pie siltā ēdiena porcijām tiks izsniegtas arī maizes šķēles.

Pilotprojekta laikā no 27.septembra rīdziniekiem izdalītas 20 618 porcijas un tam izlietoti 20 000 latu. Projektā iesaistīti arī tā dēvētās simtlatnieku programmas dalībnieki, kuri ēdiena izdales vietās reģistrē apmeklētāju izziņas no pašvaldības sociālā dienesta. Katru darbdienu siltā ēdiena izdales punktos iedzīvotājiem tiek piedāvāta cita ēdienkarte, kurā ir zupa, otrais ēdiens un dzēriens. Ēdienu var baudīt uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām savos traukos.

Rīgā darbu turpina arī četras pašvaldības līdzfinansētās zupas virtuves. Kopumā oktobrī tajās ir izdalītas 17 057 porcijas.

Ēdienu Rīgas pašvaldības organizētajās vietās varēs saņemt 36 781 trūcīgais rīdzinieks, 31 966 maznodrošinātie, 11 532 sociālās palīdzības saņēmēji veselības jomā.

Trūcīgo personu skaits Rīgā kopš gada sākuma pieaudzis par 81% - janvārī tie bija 18 193 cilvēki, bet septembrī - jau 32 873 cilvēki.