Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domes ierēdnim "Rīgas satiksme" samaksājusi 30 000 eiro par gludu sadarbību

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme" (RS) samaksājusi 30 000 eiro Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājam Andrim Konošonokam, lai bez aizķeršanās noritētu sadarbība ar domi, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

2018.gada beigās RS bija nonākusi finanšu grūtībās. Uzņēmuma vadību uzticēja Anrijam Matīsam, kura uzdevums bija samazināt izdevumus un stabilizēt uzņēmumu. Tad no uzņēmuma sāka atbrīvot "Saskaņas" konsultantus, taču raidījums atzīmē, ka viņu vietā nākuši daži citi, piemēram, lai sadarbība ar domi noritētu bez aizķeršanās, pašvaldības uzņēmums nolīga Konošonoku.

Pēc Matīsa vārdiem, šāds lēmums pieņemts, jo RS finanšu direktore bija uzrakstījusi atlūgumu, uzņēmumā bija nepieciešams steidzami sagatavot jauno budžetu, tai skaitā samazinājumus par 20 miljoniem eiro. "Tajā laikā bija nepieciešams piesaistīt kādu cilvēku, kas zinātu Rīgas domes struktūras un kas zinātu Rīgas domes budžeta veidošanas principus un valdē mēs nolēmām piesaistīt šo speciālistu," skaidrojis Matīss.

Konošonoks piedalījies RS darba grupās, valdes sēdēs un sanāksmēs ar Rīgas domes vadību. Par to viņam katru mēnesi maksāti 2500 eiro. Viņš darbu turpinājis arī pēc tam, kad RS budžetu apstiprināja un no vadības aizgāja Matīss. Pavisam Konošonokam samaksāti 30 000 eiro.

"Uzņemoties pienākumus, jau iepriekš izvērtēju iespēju savienot un kvalitatīvi pildīt amata pienākumus. Ņemot vērā, ka pilnvarojuma un uzņēmuma līgums nav pilna laika darbs, tas ir tiesiski un pilnvērtīgi savienojams ar Rīgas domes Finanšu departamenta darba pienākumu pildīšanu, par ko ir arī saņemti atbilstoši saskaņojumi," situāciju skaidrojis pašvaldības ierēdnis.

Raidījums atzīmē, ka Konošonoks nebija vienīgais pašvaldības darbinieks, kas piepelnījies RS. No 2017.gada vairāki līgumi bijuši ar Datu aizsardzības un informācijas tehnoloģiju drošības centra vadītājai Signei Plūmiņai - 2017.gadā viņa par 1650 eiro gatavojusi atzinumu par koplīgumu ar arodbiedrību, bet 2018.gadā 4000 eiro saņēmusi par sūdzības gatavošanu RS strīdā ar Datu valsts inspekciju.

RS valdes loceklis Jānis Golubevs uzsvēris, ka uzņēmums vairs nepraktizē šādu konsultantu praksi.