Rīgā uz laiku slēdz divas bezmaksas siltā ēdiena izdales vietas

No šodienas, mēnesi pirms iepriekš plānotā pilotprojekta beigām, uz laiku tiks slēgtas abas bezmaksas siltā ēdiena izdales vietas mazturīgajiem rīdziniekiem, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Labklājības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Brice.

Kā ziņots, no 27.septembra Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes un Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskās draudzes teritorijā norisinājās pašvaldības izmēģinājuma projekts - siltas maltītes rīdziniekiem, kas saņem atbalstu sociālajā drošības tīklā labklājības un veselības jomā, tostarp ģimenēm ar bērniem, pensionāriem un bezdarbniekiem.

Brice pastāstīja, ka iedzīvotāju pieprasījums pēc siltas bezmaksas maltītes mēneša laikā bijis tik liels, ka ēdināšanas izmēģinājuma projektam paredzētie līdzekļi pašreiz jau ir iztērēti, un tas nozīmē, ka projekts ir attaisnojies.

Rīt, 28.oktobrī, noslēgsies Labklājības departamenta izsludinātais iepirkumu konkurss abu siltā ēdiena izdales vietu darbības atjaunošanai. Pēc tam būs zināms, kur tiks izvietotas abas ēdiena izdales vietas, taču jau patlaban ir skaidrs, ka ēdienu mazturīgajiem rīdziniekiem turpmāk izsniegs telpās auksto laika apstākļu dēļ.

"Pašreiz siltā ēdiena izdales vietās salst ne tikai ēdiena saņēmēji, bet arī apkalpojošais personāls," stāstīja Brice. Viņa pauda cerību, ka mazturīgo iedzīvotāju ēdināšanu varēs atsākt jau novembra vidū un ka ēdiena izdales punktus ierīkos iepriekšējo ēdiena izdales vietu apkārtnē. Paredzēts, ka turpmāk mazturīgajiem iedzīvotājiem pie siltā ēdiena porcijām tiks izsniegtas arī maizes šķēles.

Pilotprojekta laikā no 27.septembra rīdziniekiem izdalītas 20 618 porcijas un tam izlietoti 20 000 latu. Projektā iesaistīti arī tā dēvētās simtlatnieku programmas dalībnieki, kuri ēdiena izdales vietās reģistrē apmeklētāju izziņas no pašvaldības sociālā dienesta. Katru darbdienu siltā ēdiena izdales punktos iedzīvotājiem tiek piedāvāta cita ēdienkarte, kurā ir zupa, otrais ēdiens un dzēriens. Ēdienu var baudīt uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām savos traukos.

Rīgā darbu turpinās četras pašvaldības līdzfinansētās zupas virtuves. Kopumā oktobrī tajās ir izdalītas 17 057 porcijas.

Kā ziņots, Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja 19.oktobrī akceptēja 66 000 latu piešķiršanu vēl divu jaunu bezmaksas siltā ēdiena izdales vietu ierīkošanai pilsētas mazturīgajiem iedzīvotājiem. Brice iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka, iespējams, šādus punktus varētu izvietot Sarkandaugavā un Teikā.

Ēdienu abos pašvaldības līdzfinansētajos izsniegšanas punktos Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes un Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskās draudzes teritorijā varēja saņemt 36 781 trūcīgais rīdzinieks, 31 966 maznodrošinātie, 11 532 sociālās palīdzības saņēmēji veselības jomā.

Trūcīgo personu skaits Rīgā kopš gada sākuma pieaudzis par 81% - janvārī tie bija 18 193 cilvēki, bet septembrī - jau 32 873 cilvēki.

Latvijā

Ukraiņu bērniem jāintegrējas Latvijas sabiedrībā, taču valsts vēl nav pilnībā izplānojusi, kas, kā un par kādu naudu šiem bērniem iemācīs latviešu valodu. Skolas jau tagad ceļ trauksmi. Tikmēr Saeima pirmajā lasījumā atbalstījusi izmaiņas Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas paredz, ka no nākamā gada 1. septembra ukraiņu bērniem Latvijā būs pienākums mācīties klātienē.

Svarīgākais