Mācības sākušās, kabinetus vēl remontē

Skolēni jau devušies pirmajā šā mācību gada brīvlaikā, bet visi iesāktie dabaszinību kabinetu remonti Rīgā tā arī nav pabeigti. Neatkarīgā jau rakstīja par nereālo termiņu un garantijas laiku, ko bija solījusi konkursa uzvarētāja būvfirma CB – gandrīz 300 kabinetu izremontēt mēneša laikā, nemaz nerunājot par 40 gadu garantiju.

Kaut arī darbu pasūtītāja – Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta – pārstāvji kopā ar būvniekiem mēģināja rast optimālo risinājumu, lai kabinetus pēc iespējas ātrāk savestu kārtībā, tas pilnībā nav izdarīts joprojām. Solījums, ka līdz septembra beigām dabaszinību kabinetos varēs mācīties skolēni, tā arī nav izpildīts, apliecināja Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde. "Termiņš garām, būs soda sankcijas, bet par to lems tikai tad, kad tiks saņemta atskaite par visiem veicamajiem darbiem," viņa sacīja. Līdz šim darbi pārsvarā notikuši pēcpusdienās, lai iespējami maz traucētu mācībām, kā arī sestdienās un svētdienās. Tādējādi ir skolas, kur darbi paveikti pilnībā, tomēr šā projekta vadītāja Agnese Bīdermane skaidroja, ka visu kabinetu remonts tiek uzskatīts par vienu darbu, tāpēc atsevišķi jau pabeigtie dabaszinību kabineti pieņemti netiks. Tikai tad, kad pilnīgi visās skolās dabaszinību kabinetu remontam būs pielikts punkts, pasūtītājs sāks izvērtēt paveiktā kvalitāti un citus līguma nosacījumus. Viņa norādīja, ka lielākā daļa darbu ir pabeigti, palikušie uzskatāmi vien par sīkumiem. Remonta kvalitāti uzrauga būvuzraugs un regulāri to kontrolējot. Pašlaik celtniekiem būšot iespēja strādāt pilnu darba dienu, jo mācību iestāžu audzēkņiem ir brīvdienas. Tomēr Rīgas domes pārstāves piesardzīgi izsakās par to, vai būvfirma šonedēļ pagūs likvidēt visas remontdarbu astes.

Kaut arī ar ilgstošu kavēšanos, lauvas tiesa dabaszinību kabinetu remontu šogad, jācer, būs pabeigti. Gadu ilga iepirkuma procedūra, un tikai šā gada 20. jūlijā Izglītības, kultūras un sporta departaments noslēdza līgumu ar SIA CB par renovācijas darbu pirmo kārtu, kuras laikā 49 Rīgas vispārizglītojošās skolās jārenovē pa četriem dabaszinātņu un matemātikas kabinetiem katrā skolā. Būvfirma uzvarēja arī tāpēc, ka solīja 40 gadu garantiju. Kaut arī Iepirkumu uzraudzības birojs un arī Rīgas dome uzskatīja, ka solījums nav reāls, tomēr vērtēšanas kritērijos ierobežojumi netika noteikti. Tādējādi konkursu vinnēja firma, par kuras piedāvājumu bija daudz iebilžu, bet tas atbilda iepirkuma komisijas kritērijiem: saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums, kas ietvēra cenu, darbu garantijas termiņu un darbu izpildes termiņu.

Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis sarunā ar Neatkarīgo atzina, ka daļa vainas jāuzņemas arī departamentam kā darbu pasūtītājam – konkursa nolikumā tiešām neesot bijuši ierobežojumi vērtēšanas kritērijos. Viņš gan uzskata, ka vairs nav nozīmes kavēties vainīgā meklējumos, drīzāk gan jādomā, kā situāciju risināt. Te vietā atgādināt, ka projekta otrajā kārtā būs jāatjauno vēl 14 kabinetu.

Latvijā

Šonedēļ tika izziņots mazskaitlīgs gājiens no Saeimas uz Ministru kabinetu, lai protestētu pret pensiju plānu izmaiņām. Jautājums, vai akcijas jēga bija vērsta uz to, lai nākotnē piešķiramās pensijas būtu nevis lielākas, bet gan mazākas, vai tomēr Vecrīgā TV kameru priekšā notika domubiedru vingrināšanās politiskajās aktivitātēs, vai ar gājiena palīdzību tika aizstāvētas kredītiestāžu biznesa intereses?

Svarīgākais