Izmeklēs Imantas vidusskolas ēdnīcas darbiniecei veikto obligāto veselības pārbaužu atbilstību

Pēc tam, kad kādai Imantas vidusskolas ēdnīcas darbiniecei atklāta saslimšana ar tuberkulozi, Veselības inspekcija (VI) sāks gadījuma izskatīšanu par darbiniecei veikto obligāto veselības pārbaužu atbilstību, aģentūru LETA informēja VI.

VI vērtēs visu pieejamo informāciju, bet pēc dokumentu izvērtēšanas sekos lietā iesaistīto pušu paskaidrojumu uzklausīšana.

VI Kontroles pārvaldes vadītāja Valentīna Berga uzsver, ka godprātīga obligāto veselības pārbaužu veikšana ir katra darbinieka un darba devēja atbildība, kuri strādā paaugstināta riska objektos, kā arī ārstniecības personu atbildība - sākot ar ģimenes ārstu un beidzot ar konkrēto speciālistu, kas veic pacientu izmeklēšanu. Formāla pieeja obligātajām veselības pārbaudēm ir absolūti nepieļaujama, ir pārliecināta speciāliste.

Kā ziņoja laikraksts "Neatkarīgā", radušās aizdomas par tuberkulozi Rīgas Imantas vidusskolā. Atklājot, ka viena no skolas ēdināšanas bloka darbiniecēm ir saslimusi ar tuberkulozi, pieņemts lēmums pārbaudīt visus vidusskolas skolēnus - vai kāds nav inficējies ar šo infekcijas slimību, kas ļoti ātri izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu veidā, laikrakstu informēja skolēnu vecāki.

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) apstiprināja šo informāciju - skolēnu pārbaudes sāksies uzreiz pēc brīvdienām, un to darīs LIC Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas ambulatorais dienests.

Rīgas Imantas vidusskolas virtuves darbiniece faktu, ka viņa ir saslimusi ar tuberkulozi, atklājusi rentgena pārbaudē. Par to informēti arī mediķi, un, tā kā tuberkuloze ir ļoti lipīga slimība, gadījumos, kad kāds cilvēks ir saslimis, tiek meklēti citi cilvēki - radinieki, kolēģi, kas ar šo cilvēki ilgāku laiku uzturējušies kopā.

Bērniem tiks veikts tā sauktais Mantū tests, kas kādreiz skolās bija visai regulārs pasākums, lai laikus atklātu tuberkulozes inficētos.

LIC mierina vecākus, jo zināmā mērā tā ir standarta procedūra, - ja kādam ir atklāta slimība, parasti tiek veiktas apkārtējo cilvēku pārbaudes. Centra dati liecina, ka šā gada laikā (deviņos mēnešos) reģistrēti 518 jauni tuberkulozes saslimšanas gadījumi, to skaitā 33 bērni, desmit pusaudži, kā arī 65 cilvēkiem konstatēta multirezistenta tuberkulozes forma (tā nepakļaujas standarta ārstēšanai, jo baciļi nav jutīgi pret medikamentiem). Augstākā saslimstība ir vecumā no 25 līdz 55 gadiem.

Bērnu saslimstība ar tuberkulozi samazinās - 2005.gadā tie bija 18,9 gadījumi uz 100 000 cilvēkiem, pērn - 12,8.