Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas sociālās aprūpes centros nedēļas laikā vakcīnu pret Covid-19 saņemušas 279 personas

© PA images/Scanpix/Leta

Rīgas pašvaldības ilgstošas sociālās aprūpes centros no 11.februāra kopumā vakcinētas 279 personas, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kā informēja Rīgas domes Labklājības departamentā, pirmajā vakcinācijas nedēļā vakcīnu saņēmuši 65% to klientu un darbinieku, kuri bija izteikuši vēlmi un kuriem vakcinācija nebija kontrindicēta nesen pārslimota Covid-19 dēļ.

Sociālās aprūpes centrā "Gaiļezers" patlaban vakcinētas 99 personas, vēl apmēram 60 personas tiks vakcinētas rīt, 19.februārī.

Sociālās aprūpes centrā "Stella Maris" vakcinētas 88 personas, bet Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centrā, kas sniedz īslaicīgu vai ilgstošu aprūpi institūcijā bērniem, - 92 darbinieki.

Sociālās aprūpes centrā "Mežciems" vakcinācija notiks tuvākajās dienās, un šeit vēlmi vakcinēties izrādījušas 133 personas.

Līdz ar to pirmo vakcīnas devu būs saņēmuši visu trīs Rīgas pašvaldības sociālo aprūpes centru klienti un darbinieki, kā arī Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra darbinieki, kuri šobrīd vēlējās un varēja vakcinēties.

Saskaņā ar departamentā sniegto informāciju, pašlaik visaktīvāk vēlmi vakcinēties izrāda tieši sociālās aprūpes centru klienti, kas ir labs signāls un piemērs citiem senioriem. Savukārt lielāks darbs pašlaik jāiegulda darbinieku informēšanā un motivēšanā par vakcinācijas nepieciešamību.

Daļa klientu un darbinieku nevar vakcinēties, jo nesen ir pārslimojuši Covid-19.

Vairumam vakcinēto darbinieku un klientu pēc vakcīnas saņemšanas pašsajūta ir laba, bet dažiem - pārejošas saguruma pazīmes, paaugstināta ķermeņa temperatūra, galvassāpes un muskuļu sāpes.

Vakcināciju iestādēs nodrošina izbraukuma vakcinācijas brigādes no klīnikas "Medicīnas centrs ARS", "Veselības centru apvienības" un "Rīgas veselības centra", turklāt sociālās aprūpes centros vakcinācijas procesā ļoti aktīvi iesaistās arī ģimenes ārsti.

Papildus vakcinācijai sociālās aprūpes centros saskaņā ar vakcinējamo prioritāro plānu no 15.februāra ir sākta arī to darbinieku vakcinācija, kuri ir pielīdzināmi riska pakalpojumu sniedzēju grupai un nodrošina sociālos pakalpojumus ar izmitināšanu, piemēram, krīzes centri, pansijas un patversmes.

Kopš pirmdienas vakcinējušies vairāk nekā 60 pakalpojumu sniedzēju darbinieki, kuri ikdienā strādā ar Covid-19 slimojošajiem klientiem.

Visās Rīgas pašvaldības sociālajās iestādēs ir sagatavoti to darbinieku saraksti, kuri ir gatavi vakcinēties.

Rīgā aprūpes dzīvesvietā pakalpojumu nodrošina astoņi pakalpojuma sniedzēji ar aptuveni 2000 aprūpētājiem un šo pakalpojumu saņem teju 11 000 rīdzinieku.

Ņemot vērā Rīgā sniegto lielo sociālo pakalpojumu klāstu, šobrīd ir svarīga skaidra vakcinēšanas loģistika, ko nodrošina Labklājības departaments. Tieši tas, ka nav starpnieku starp pakalpojuma sniedzējiem un vakcinētājiem, nodrošina ātrāku un precīzāku vakcinācijas organizēšanu galvaspilsētā, norāda departaments.