Vides draugi Gaiziņkalnā konstatē iespējamus pārkāpumus

Vides aizsardzības klubs (VAK), apmeklējot Gaiziņkalnu un tā apkaimē esošo teritoriju, konstatējis iespējamus pārkāpumus, tādēļ nosūtījis vēstuli Vides ministrijai un tās pakļautajām institūcijām, lūdzot izvērtēt situāciju.

VAK Vestienas aizsargājamā ainavu apvidū, kas ir "Natura 2000" teritorijā, konstatējis virkni iespējamu pārkāpumu - uzbērtus kalnus, kailcirtes Kāla ezera aizsargjoslā, mākslīgi izveidotas ūdenskrātuves, erozijas rētas un citus pārkāpumus, aģentūru LETA informēja VAK prezidents Arvīds Ulme.

VAK uzskata, ka Gaiziņkalna apkārtnē veiktās darbības ir pretrunā ar šīs teritorijas dabas aizsardzības mērķiem un uzdevumiem.

VAK informē, ka Kāla ezera ziemeļu krastā ceļa Vestiena-Ērgļi malā ezera aizsargjoslā ir veikta kailcirte, Gaiziņkalnā Golgātas trasē dabiskās gravas vietā ir izveidota mākslīga apmēram 20 metrus, vietām pat 30 metrus plata trase, Riekstu kalna virsotne ir mākslīgi uzbērta par apmēram 10 metriem, lai izveidotu slēpošanas trasi, kas nesezonas laikā ir pakļauta spēcīgai erozijai, kalna ziemeļrietumu nogāzē ir redzamas dziļas erozijas sekas.

Tāpat VAK uzskata, ka teritorijā ir izrakti un neuzpludināti mākslīgi dīķi uz rietumiem no Riekstu kalna, kā arī vides aizstāvjiem izdevies atrast pamestu izrakņātu karjeru uz rietumiem no Riekstu kalna.

VAK aicina Vides ministriju un tās pakļautībā esošās institūcijas informēt par to, vai kailcirte Kāla ezera krastā atbilst Vestienas pagasta teritorijas plānojumam, kur apbūves noteikumos ir teikts, ka Kāla ezera aizsargjoslā ir aizliegta kailcirte un meža zemes transformācija, un vai, veicot šo cirti, ir ievērotas nepieciešamās dabas aizsardzības prasības, ko nosaka mežu apsaimniekošanas normatīvi.

Vides aizstāvji vēlas zināt, vai normatīvos noteiktajā kārtībā ir veikta meža zemes transformācija jaunās trases vietā Gaiziņkalnā un pie Riekstu kalna, vai trašu ierīkošana ir saskaņota ar Madonas reģionālo vides pārvaldi un ir izsniegti un ievēroti tehniskie noteikumi zemes uzbēršanai un erozijas novēršanai. VAK arī interesējas, vai kailcirtes ezeru krastos un dabiskā reljefa izmainīšana atbilst aizsargājamo ainavu apvidus izveidošanas un aizsardzības mērķim un Gaiziņkalna dabas aizsardzības plānam.

VAK vēlas zināt, kāda būs Vides ministrijas un tai pakļauto iestāžu turpmākā rīcība, lai uzlabotu postošo un vidi degradējošo situāciju Vestienas aizsargājamo ainavu apvidū un Gaiziņkalna dabas parkā un nodrošinātu dabas un ainavisko vērtību saglabāšanu un sargāšanu.

Tāpat VAK vēlas, lai kluba viceprezidente Elita Kalniņa tiktu iekļauta Vestienas aizsargājamo ainavu apvidus dabas aizsardzības plāna izstrādes uzraudzības grupā, pamatojoties uz Orhūsas konvencijas pamatnostādnēm.

Svarīgākais