Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Rīgas namu pārvaldnieks" pēc dienesta pārbaudes vērsies KNAB

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

"Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) saistībā ar parādu piedziņas procesa organizēšanu vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), šodien Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejā teica RNP valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis.

19.janvārī uzņēmumā tika pabeigta dienesta pārbaude. Slēdzienā ir rosināts saukt darbiniekus pie disciplināratbildības, par ko lems komisija.

Šodien RNP nosūtījis informāciju KNAB par dienesta pārbaudes gaitā iegūto informāciju par amatpersonas iespējamu negodprātīgu rīcību.

Kā skaidroja Neimanis, informācija tika saņemta no vairākiem avotiem. Sīkāku informāciju uzņēmuma vadītājs neizpauda, lai neietekmētu izmeklēšanas procesu.

Viņš norādīja, ka daļa informācijas nosūtīta Valsts policijai, kas veic izmeklēšanu par iespējamu krāpšanu saistībā ar RNP klientei piederošu īpašumu.

Kā ziņots, plaši izskanējusi informācija, ka zvērināta tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga rīcības rezultātā 89 gadus veca vientuļa sirmgalve zaudējusi gan dzīvokli, gan naudu - 28 000 eiro, un policija sākusi kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā.

RNP valde ir pieņēmusi lēmumu uz laiku nenodot jaunas parādu piedziņas lietas tiesu izpildītājam Veinbergam, jo masu medijos izskanējusi informācija par viņa iespējami negodprātīgu rīcību kādā parādu piedziņas procesā un sākto kriminālprocesu.

Kā noskaidroja LETA, kopš 2016.gada tiesu izpildītājam Veinbergam tikusi nodota vairāk nekā puse RNP izpildrakstu.

Kā apstiprināja RNP pārstāvis Krists Leiškalns, šāda tendence esot novērojama. Pašreizējai uzņēmuma vadībai pašlaik nav izsmeļoša skaidrojuma, kāpēc no vairāk nekā 100 zvērinātiem tiesu izpildītājiem, ar kuriem RNP bijusi sadarbība, vairāk nekā 50% lietu no 2016.gada nonākusi pie Veinberga.

Leiškalns informēja, ka to plānots noskaidrot dienesta pārbaudē.

Viņš arī atzina, ka atsevišķos gados, piemēram, 2019.gadā pie Veinberga nonāca ap 70% izpildrakstu. Tas gan neesot pretrunā normatīvajiem aktiem, bet "nav pārdomāti un neatbilst RNP interesēm".

RNP valdes priekšsēdētājs Neimanis norādījis, ka ir nesaprotami daudzi iepriekšējo RNP vadību lēmumi ne tikai parādu piedziņas jomā. Taču viņš esot apņēmies turpmāk nepieļaut nekādu favorītismu.

Kopumā Zvērinātajam tiesu izpildītājam Veinbergam vairāku gadu laikā nodoti izpildraksti, kuru kopējā summa pārsniedz 20 miljonus eiro.

Lai novērstu aizdomas par izpildrakstu nodošanu zvērinātajiem tiesu izpildītājiem, Neimanis neesot pilnvarojis turpmāk parakstīt un iesniegt pavadvēstuli parādu piedziņas dokumenta nosūtīšanai tiesu izpildītājiem, kā arī ir pieprasīts nosūtīt atpakaļ šogad nodotās lietas.

Tāpat RNP vadītājs nosūtījis vēstules Tieslietu ministrijai, Zvērinātu tiesu izpildītāju padomei, kā arī Rīgas domes Labklājības departamentam ar aicinājumu sēsties pie sarunu galda, lai kopīgiem spēkiem rastu risinājumu kā pilnveidot RNP sadarbību ar zvērinātajiem tiesu izpildītājiem.

RNP Turpinās dienesta pārbaude un tiek vērtēta iespēja neradot uzņēmumam papildus zaudējumus, atgūt izpildītājiem nodotās lietas.