Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Austrumu slimnīcā nepilnās divās nedēļās vakcinējušies 1970 darbinieki

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā nepilnās divās nedēļās vakcinējušies 1970 darbinieki. Savukārt pagājušajā nedēļas nogalē (sestdien un svētdien) vakcinējās kopskaitā 375 ģimenes ārsti no dažādiem Latvijas reģioniem, informē ārstniecības iestādes pārstāve Ilga Namniece.

Šodien ir izteikuši vēlmi vakcinēties, iepriekš zvanot vai pierakstoties elektroniski - gan ģimenes ārsti, gan arī citu ārstniecības iestāžu mediķi, kopskaitā 130.

Tāpat aizvadītajās brīvdienās turpināja vakcinēties arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas personāls.

Imants Paeglītis, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs: "Līdz šim brīvprātīgi ir vakcinējušies gandrīz 2000 darbinieku un lielākā daļa no tiem ir mediķi, sanitāri un tehniskā atbalsta personāls, kas tieši iesaistīti Covid-19 pacientu ārstēšanā, aprūpē un nepieciešamo medicīnas iekārtu darbības nodrošināšanā. Mērķis ir panākt vismaz 75% mūsu slimnīcas darbinieku vakcināciju."

Profesore Ludmila Vīksna, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Infektoloģijas galvenā speciāliste: "Šodienas apstākļos ir svarīgi pasargāt no saslimšanas pirmkārt slimnīcas personālu, lai tas savukārt varētu palīdzēt pacientiem, kas šobrīd ārstējas Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāros. Vakcīna neapšaubāmi ir cerību stars Covid - 19 ierobežošanā! Bet ir ļoti svarīgi, lai katra individuālais lēmums vakcinēties (vai tomēr - nē) būtu brīvprātīgs un izsvērts, balstīts nopietnā risku un ieguvumu analīzē. Tādēļ gan intranetā, gan ar e-pastu starpniecību esam nodrošinājuši objektīvu informāciju par izstrādāto vakcīnu. Uzsākot un vērojot nupat uzsākto vakcinācijas procesa gaitu - iepriecina slimnīcas mediķu un darbinieku apzināti lēmumi - par labu vakcinācijai."

Vislielākā atsaucība vakcinēties pret Covid-19 ir vērojama ārstu, funkcionālo speciālistu, radiologu un laborantu vidū - nepilnās divās nedēļās ir vakcinējušies gandrīz 60%. Savukārt no 1660 medicīnas māsām, kas strādā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas piecos stacionāros, pagaidām ir vakcinējušās procentuāli mazāk - 40% medicīnas māsu. Nedaudz mazāka atsaucība pagaidām ir vērojama no māsu palīgu un sanitāru puses, taču vakcinācijas process vēl turpinās.

Inese Budzila, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas aprūpes direktore: "Pirmajā kārtā vakcinējās tās medicīnas māsas, kas jau ilgstoši aprūpē Covid-19 pacientus. Māsas aprūpē arvien vairāk pacientu un audzis arī pienākumu klāsts Covid-19 pacientu aprūpē. Tāpat māsas aizvieto saslimušās vai karantīnā esošās kolēģes. Jāņem vērā, ka medicīnas māsas, māsu palīgi un arī sanitāri, diemžēl ir slimojuši visvairāk. Lai gan situācijas ir dažādas un daudzi no izslimojušiem kolēģiem šobrīd noskaidro antivielu līmeni, lai pieņemtu lēmumu, kā rīkoties, es tomēr aicinātu vakcinēties un tādējādi pasargāt sevi no atkārtotas saslimšanas ar Covid-19 infekciju. Turklāt svarīgi piebilst, ka liela daļa medicīnas māsu ir riska grupā dēļ attiecīgā vecuma. Tās ir profesionālas un pieredzējušas medicīnas māsas, uz kurām šobrīd balstās pacientu aprūpe. Tādēļ ir ārkārtīgi svarīgi, ka šobrīd ir iespēja vakcinēties. Vakcinācijas process turpinās. Esmu cerīgi noskaņota."

Sarmīte Dzene, Ambulatorās daļas vadītāja: "Esam kāpinājuši vakcinācijas apjomu. Šobrīd vidēji dienā vakcinējam nedaudz virs 300 slimnīcas darbiniekiem. Ja būs nepieciešams - kāpināsim vakcinācijas jaudu. Paralēli turpināsim vakcinēt arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekus. Kopskaitā esam vakcinējuši vairāk kā 135 (8.01.2021. datu apkopojums) NMPD mediķus un darbiniekus. Vakcinācijas process turpinās. Tāpat arī aizvadītajās brīvdienās mūsu slimnīcā tika savakcinēti 375 ģimenes ārsti un šodien sāksim vakcinēt arī citu medicīnas iestāžu mediķus. Šobrīd strādājam ārkārtīgi sarežģītos apstākļos, kad paralēli Covid-19 un citu slimību pacientu plūsmai nodrošinām arī vakcinācijas iespēju - ne tikai slimnīcas personālam, bet arī citu medicīnas dienestu un iestāžu darbiniekiem. Taču gandarījumu rada cilvēku atsaucība un atbalsts, jo mums visiem šobrīd ir viens mērķis - ātrāk tikt galā ar šo bīstamo Covid-19 infekciju un atgriezties ierastā dzīves ritmā un ikdienā. Un vakcinācija ir šī iespēja!"

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ir vadošā Covid-19 pacientu ārstēšanas un aprūpes slimnīca. Šobrīd Rīgas Austrumu kīniskās universitātes slimnīcas stacionāros kopskaitā ārstējas 350 Covid-19 pacienti (10.01.2021. datu apkopojums).