Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Eiropas Komisija turpina vērtēt lidostas "Rīga" pamatkapitāla palielināšanu

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Eiropas Komisija (EK) arvien turpina vērtēt Ministru kabineta pagājušā gada aprīlī pieņemto lēmumu palielināt VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" pamatkapitālu par 49,91 miljonu eiro, apstiprināja Satiksmes ministrijā (SM).

Valdība 23.aprīlī nolēma lidostas pamatkapitālu palielināt, lai nodrošināt lidostas spēju pārvarēt Covid-19 pandēmijas izraisīto krīzi un stabilizēt Baltijas lielākā starptautiskās aviācijas uzņēmuma darbību.

SM pārstāve Baiba Gulbe norādīja, ka precīzu laiku, kad līdzekļi varētu tikt piešķirti, pašlaik nevar prognozēt, jo lēmumam nav noteikta termiņa.

Informācijai par valdības lēmuma izvērtēšanu EK ir ierobežotas pieejamības statuss, un, kamēr EK nav pieņēmusi lēmumu un vienojusies ar valsti par lēmumā publiskojamās informācijas apmēru, ministrija nav tiesīga sniegt plašāku skaidrojumu.

Kā pauda lidostas "Rīga" pārstāve Laura Kulakova, lidosta aktīvi iesaistās sarunās ar EK, sniedzot atbildes uz dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar pamatkapitāla palielināšanu. Arī lidostai nav zināms, kad gala lēmums no EK puses varētu tikt pieņemts.

Vienlaikus, kamēr papildus finansējums nav saņemts, lidosta "Rīga" Covid-19 krīzes laikā pārsvarā iztiek ar līdzekļiem, kas gūti no ieņēmumiem 2019.gadā, kas lidostai, pēc Kulakovas sacītā, bijis īpaši veiksmīgs periods. Tāpat uzņēmumā tiek ievēroti stingri taupības pasākumi.

Jau ziņots, ka satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) aprīlī valdības lēmumu skaidroja ar to, ka lidosta "Rīga" ir reģiona galvenais satiksmes centrs, kas nodrošina Latvijas starptautisko sasniedzamību, norādot, ka lidosta "Rīga" pārvalda valsts drošībai stratēģiski svarīgu infrastruktūru.

Viņš teica, ka valdība ir ieinteresēta, lai Rīgas lidostas nozīme reģionā saglabājas arī pēc krīzes. Attiecīgi piešķirtie līdzekļu ļaus lidostai saglabāt pamatdarbību, kā arī atsākt strādāt pēc krīzes.

Patlaban lidostas "Rīga" pamatkapitāls ir 28,61 miljons eiro, tādējādi uzņēmuma pamatkapitāls tiks palielināts līdz 78,52 miljoniem eiro.

"Starptautiskā lidosta "Rīga"" apgrozījums 2020.gada deviņos mēnešos bija 23,991 miljons eiro, kas ir par 51,2% mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 8,975 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Starptautiskā lidosta "Rīga" ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs.