Rīgā izveidos vēl divas siltā ēdiena izdales vietas

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja šodien akceptēja 66 000 latu piešķiršanu divu jaunu bezmaksas siltā ēdiena izdales vietu ierīkošanai pilsētas mazturīgajiem iedzīvotājiem, informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālisti.

No 27.septembra divās Rīgas vietās tiek īstenots divu mēnešu pašvaldības izmēģinājuma projekts - siltas maltītes rīdziniekiem, kas saņem atbalstu sociālā drošības tīklā labklājības un veselības jomā, tostarp ģimenēm ar bērniem, pensionāriem un bezdarbniekiem.

Ēdiena izdales vietās Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes un Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskās draudzes teritorijā šis pakalpojums guvis plašu atsaucību no iedzīvotājiem, tostarp pensionāriem, bezdarbniekiem un ģimenēm ar bērniem.

Līdz 15.oktobrim abās vietās iedzīvotājiem izdalītas 12 405 porcijas, kopējais projekta laikā izdalīto ēdiena porciju skaits plānots 20 618. Šim nolūkam Rīgas dome bija paredzējusi piešķirt 20 000 latu.

Projekts tika sākts pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) iniciatīvas, kurš pagājušajā nedēļā pēc siltā ēdiena izdales vietas apmeklējuma Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes teritorijā solīja, ka šis pakalpojums tiks nodrošināts arī pēc pilotprojekta noslēguma, turklāt slēgtās telpās.

Daugmalis informēja, ka jaunu ēdiena izdales vietu atvēršanai Rīgas pašvaldība veiks iepirkuma procedūru, tostarp arī par piemērotām telpām, tādēļ pašreiz ēdiena izdales vietu atrašanās vieta vēl nav zināma. Rīgas domes Labklājības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Brice iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka, iespējams, šādus punktus varētu izvietot Sarkandaugavā un Teikā.

Finanšu līdzekļus 66 000 latu apmērā paredzēts piešķirt no Rīgas domes Finanšu departamenta programmas "Pašvaldības teritoriju un dabas pamatņu sakopšanai, dabas stihiju un avāriju radīto postījumu novēršanai, komercdarbības atbalstam un citiem projektiem". Šī summa paredzēta šī gada atlikušajām darba dienām.

Trūcīgo personu skaits Rīgā kopš gada sākuma pieaudzis par 81% - janvārī tie bija 18 193 cilvēki, bet septembrī - jau 32 873 cilvēki.

Kā ziņots, katru darbdienu siltā ēdiena izdales punktos iedzīvotājiem tiek piedāvāta cita ēdienkarte, kurā ir zupa, otrais ēdiens un dzēriens. Ēdienu var baudīt uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām savos traukos.

Siltā ēdiena izdales vieta Mazā Krasta ielā 73, Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudzes teritorijā, atvērta katru darbdienu no plkst.10 līdz 18 vai līdz porciju izdalīšanai. Siltā ēdiena izdales vieta Mārtiņa ielā 3, Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskās draudzes teritorijā, atvērta katru darbdienu no plkst.10 līdz 18 vai līdz porciju izdalīšanai.

Silto ēdienu var saņemt, uzrādot Rīgas Sociālā dienesta izsniegtu izziņas oriģinālu - izziņu par atbilstību trūcīgas ģimenes vai personas statusam, izziņu par atbilstību maznodrošinātās ģimenes statusam vai izziņu par atbilstību atsevišķi dzīvojošas personas vai ģimenes statusam, kas tiesīgas saņemt pilnu atbrīvojumu no pacienta iemaksas un līdzmaksājuma, 50% atbrīvojumu no pacienta iemaksas un līdzmaksājuma, un atbrīvojuma no pacienta līdzmaksājuma par zālēm un medicīnas precēm saskaņā ar normatīvajiem aktiem par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību.

Brice informēja, ka ēdienu abos pašvaldības līdzfinansētajos izsniegšanas punktos var saņemt 36 781 trūcīgais rīdzinieks, 31 966 maznodrošinātie, 11 532 sociālās palīdzības saņēmēji veselības jomā.

Pašvaldības iepirkuma procedūras rezultātā ēdināšanas pakalpojumu tiesības sniegt ieguvusi SIA "Zītari LZ" un SIA "Bistroff". Kopējā līguma summa ir 20 000 latu, bet vienas porcijas cena - 97 santīmi.

Rīgā atvērtas vēl četras zupas virtuves, kuras līdzfinansē Rīgas dome - kopumā 700 porcijas dienā piecas reizes nedēļā.