Melnsila ielā sprādzienā cietušās mājas iedzīvotāji, iespējams, varēs atgūt personiskās mantas

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Iespējams, gaidāmajā nedēļas nogalē Melnsila ielā sprādzienā cietušās mājas iedzīvotāji varēs paņemt savas personiskās mantas, šodien preses konferencē informēja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (APP).

Viņš norādīja, ka visi mājas iedzīvotāji ir informēti par pašvaldības piedāvāto palīdzību. Pašlaik esot zināms, ka vienai ģimenei izmaksāts krīzes pabalsts 1000 eiro, lai ģimene tiktu galā ar situāciju krīzes brīdī.

Turklāt ir saņemts vēl viens pieteikums šādam pabalstam, un tiks lemts par pabalsta piešķiršanu.

Kā skaidroja Cepurītis, saistībā ar mājokļa nodrošināšanu, pašvaldībai ir iespēja piedāvāt īstermiņa un ilgtermiņa atbalstu. Īstermiņa atbalstu pagaidu mājokļa nodrošināšanas veidā nav vēlējies saņemt neviens cietušās mājas iemītnieks.

Savukārt ilgtermiņa atbalsts ir iespējams, piedāvājot atbalstu cietušās mājas remontam, ja ēka tiks atzīta par drošu un atjaunojamu.

Pašvaldība var iedzīvotājiem piedāvāt arī ilgtermiņa īri pašvaldībai piederošā ēkā. Pēc Cepurīša rīcībā esošās informācijas, drīzumā pašvaldība varētu saņemt pieteikumu šādai palīdzībai.

Cepurītis arī informēja, ka Rīgas pašvaldības policija turpinās objekta apsardzi, tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, līdz īpašnieki varēs atgūt savas personiskās mantas.

Būvgružu izvešanu organizēs dzīvojamo ēku apsaimniekotājs "Rīgas namu pārvaldnieks". Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ronalds Neimanis preses konferencē norādīja, ka dažu dienu laikā plānots sākt darbus.

Neimanis norādīja, ka rīt iecerēts Melnsila ielā piegādāt speciālo tehniku un tuvākajās dienās tiks sākta ēkas bīstamo daļu demontāža.

Viņš informēja ka runa ir par 500 000-600 000 kubikmetru būvgružu. To izvešana maksāšot vairākus desmitus tūkstošus eiro.

Savukārt Mājokļu un vides departamenta direktora vietniece Inga Gulbe informēja, ka pašvaldība uzdevusi namu apsaimniekotājam klātienē apsekot dzīvokļus, kuri nav privatizēti un ir pašvaldības īpašums.

Minētajā dzīvoklī, kurā notika sprādziens, apsekošana un foto fiksācija notikusi 2017.gadā. Apsekošanas rezultātā nav konstatēti pārkāpumi telpas lietošanā.

Vērtējot izmeklēšanas rezultātus un noskaidrojot sprādziena cēloni, pašvaldība var arī vērtēt iespēju par biežāku šādu īpašumu apsekošanu, pieļāva Gulbe.

Kā ziņots, naktī uz 31.decembri notika sprādziens trīsstāvu dzīvojamā mājā Rīgā, Melnsila ielā 2. Pēc sprādziena izcēlās ugunsgrēks. Cilvēki pussagruvušajā ēkā tika meklēti, periodiski organizējot klusuma brīžus, lai varētu sadzirdēt, ja zem drupām palikušie sauc pēc palīdzības. Tieši šādā veidā vienu cilvēku drupās izdevās atrast. Kopumā nelaimē ir cietuši seši cilvēki, viens gājis bojā, bet piecas personas no ēkas evakuētas.

Sprādzienā cietušajā ēkā iedzīvotāji atgriezties nevarēs, jo viena trešdaļa ēkas ir sabrukusi.

Rīgas domē izveidota darba grupa, lai veicinātu Āgenskalnā dzīvojamajā mājā notikušā gāzes sprādziena seku likvidēšanu.

Svarīgākais