Izpilddirektors salstošajiem rīdziniekiem iesaka sildīties ar elektriskajiem sildītājiem

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzēvičs tiem pašvaldības namu iedzīvotājiem, kuriem vēl nav pieslēgta apkure, iesaka izmantot elektriskos sildītājus telpu apsildīšanai.

Radzevičs aģentūrai LETA izteicās, ka "visiem mājās elektrība ir pieejama, tādēļ nevajadzētu būt tā, ka nav iespējas kaut nedaudz apsildīt telpas". Elektrisko sildītāju izmantošana mitekļu apsildei gan ir daudz dārgāka par centralizēto apkuri.

Pēc apspriedes ar Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētāju Vjačeslavu Stepaņenko (LPP/LC), pilsētas izpilddirektoru Juri Radzeviču un AS "Rīgas siltums" valdes priekšsēdētāju Normundu Talci Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) žurnālistus informēja, ka Rīgas dome kopā ar "Rīgas siltumu" izstrādāšot grafiku, kādā veidā tiks atmaksāti pašvaldību ēkās dzīvojošo iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju.

Rīt, 20.oktobrī, šo grafiku apstiprināšot Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja, un pašvaldība par to informēs AS "Rīgas siltums". Līdz ar to rīt sākšoties to namu pieslēgšana apkurei, kuri nav norēķinājušies par iepriekš saņemtajiem apkures pakalpojumiem, norādīja Ušakovs.

"Rīgas dome uzņemsies saistības ar "Rīgas siltumu", savukārt pēc tam nauda tiks piedzīta no namu pārvaldēm," sacīja Rīgas mērs.

Viņš informēja, ka no 15 pašvaldību namu pārvaldēm patlaban ievērojami parādi par iepriekš saņemtajiem apkures pakalpojumiem ir piecās namu pārvaldēs - "Valdemāra nami", "Mežciems", "Avotu nami", "Sarkandaugava" un "Kurzemes nami".

Ušakovs arī pastāstīja, ka patlaban pašvaldības namu pārvaldēm ir aptuveni 420 000 latu parādsaistības AS "Rīgas siltums". Savukārt Talcis pastāstīja, ka kopējais uzņēmuma debitoru parāds ir aptuveni 1,5 miljoni latu.

Kā ziņots, Rīgā pašvaldības dzīvojamām mājām apkuri šoruden pieslēgs pakāpeniski - mājās, kuru iedzīvotājiem par iepriekš saņemto apkuri un karsto ūdeni parāds ir lielāks, apkure tiks pieslēgta vēlāk nekā tām ēkām, kuru iedzīvotāji par šiem pakalpojumiem norēķinājušies laikus, aģentūru LETA informēja Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča preses sekretārs Uģis Vidauskis.

Radzevičs iesaka Rīgas pašvaldības daudzdzīvokļu dzīvojamo māju iedzīvotājiem aktīvāk veidot dzīvokļu īpašnieku biedrības un mudināt kaimiņus, kuri uzkrājuši parādu par iepriekš saņemto apkuri un karsto ūdeni, samaksāt parādus par apkuri.

Izpilddirektors norādīja, ka normatīvie akti, kas regulē daudzdzīvokļu ēku apsaimniekošanu, nosaka par pienākumu šādu biedrību veidošanu, taču tās tiek veidotas kūtri. Tas nozīmējot, ka paši dzīvokļu īpašnieki zināmā mērā nepildot normatīvo aktu prasības.

"Daudzdzīvokļu ēka ir sava veida kopīpašums, un pašvaldībai ir maz iespēju, kā ietekmēt tā dēvētos ļaunprātīgos nemaksātājus, un Rīgas domes namu pārvaldes ir tikai starpnieki starp dzīvokļu īpašniekiem un AS "Rīgas siltums", kas pilsētā nodrošina apkuri un ūdens uzsildīšanas pakalpojumus," Radzeviča viedokli pauda viņa preses sekretārs.

Šajā sezonā katra pašvaldības namu pārvalde ar AS "Rīgas siltums" par apkures pakalpojumu slēdz līgumu par katras mājas apsildīšanu atsevišķi.

Svarīgākais