Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

KNAB izbeidz iesākto procesu "Rīgas satiksmes" lietā; Pūce atkal pieķerts melos

© f64.lv, Vladislavs Proškins

KNAB ir izbeidzis procesu pēc Krimināllikuma 319.panta (valsts amatpersonas bezdarbība) trešās daļas, proti, par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to ir izraisītas smagas sekas. Process tika ierosināts pēc bijušā VARAM ministra Jura Pūces iesnieguma par Rīgas pilsētas pašvaldības 2017.gadā veikto naudas pārskaitījumu SIA “Rīgas satiksme" 18 432 000 EUR apmērā ar mērķi "ieguldījums pašu kapitālā".

Tieši pārmetumi par šo ieguldījumu un apgalvojums par to, ka “ir pieļauts normatīvajiem aktiem neatbilstošs domes mantas samazinājums”, bija Jura Pūces galvenais iegansts Nila Ušakova atstādināšanai no Rīgas domes priekšsēdētāja amata 05.04.2019. Pūces uzdevumā Nila Ušakova atstādināšanai pamatojumu rakstīja arī Edvīns Balševics, kurš kā VARAM valsts sekretārs gatavoja attiecīgos dokumentus. Pēc tam tieši viņš kļuva par RD pagaidu administrācijas vadītāju.

KNAB nav piekritis bijušā ministra Pūces apgalvojumam un 20.10.2020 pieņēmis lēmumu izbeigt kriminālprocesu noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, jo Rīgas domes dažādu iedzīvotāju kategoriju piešķirto braukšanas maksas atvieglojumu sakarā jebkurā gadījumā būtu jāpārskaita attiecīgā naudas summa “Rīgas Satiksmei” zaudējumu segšanai un attiecīgi Rīgas domei nav konstatēti nekādi mantiskie zaudējumi.

“Šie 18,4 miljoni eiro bija domāti, lai kompensētu zaudējumus “Rīgas satiksmei”, kas veidojās, bezmaksas pārvadājot pensionārus un citas pasažieru kategorijas Rīgas sabiedriskajā transportā. Visi zināja, ka šis pārskaitījums nekādus zaudējumus Rīgas pašvaldībai nevarēja nest. To ļoti labi zināja arī Pūce un Balševics. Bet šie kungi, kā mēs to visi tikko esam redzējuši, prot ļoti pārliecinoši melot. Pūce visai Latvijas sabiedrībai stāstīja, ka viņš nav pieprasījis un izmantojis “Rīgas satiksmes” caurlaidi. Balševics stāstīja, ka viņa vadītā Rīgas dome nav izsniegusi Pūcem “Rīgas satiksmes” caurlaidi, bet patiesībā bija tieši pretēji. Tik pat pārliecinoši Pūce meloja un turpina melot sabiedrībai par manu atstādināšanas tiesiskumu un tās patiesajiem motīviem,” - atzīmēja Eiropas parlamenta deputāts Nils Ušakovs.

“Neskaidrība radās par Rīgas domes piešķirtās summas “Rīgas Satiksmei” pareizu grāmatojumu, jo Rīgas domes revidenta SIA “PricewaterhouseCoopers” grāmatojums atšķīrās no “Rīgas satiksmes” revidenta SIA “Deloitte Audits Latvija” grāmatojuma. Pūce ignorēja šo faktu un izvēlējās vienkāršāko ceļu - nepatiesi apgalvojot, ka it kā domes priekšsēdētājs radījis domes mantas samazinājumu. Pat pirmās instances tiesa šim Pūces apgalvojumam noticēja, bet tagad šis apsvērums atkritīs - Pūces lēmuma pamatojumu Ušakova atstādināšanai KNAB atzinis par kļūdu; Ušakovs nekādu domes mantas samazinājumu nav nodarījis. Paliek tikai jautājums - vai ministrs drīkst atstādināt pašvaldības domes priekšsēdētāju tikai par to, ka tik sarežģītā jautājumā pat atzīti profesionāļi nav iebilduši pašu kapitāla atjaunošanai, bet tā grāmatošanu īstenojuši atšķirīgi? Mums nav pamata nekritiski paļauties uz tādiem bijušā ministra apgalvojumiem lēmumā, kuri nav patiesi” - skaidro Ušakova aizstāvis zvērināts advokāts Viktors Tihonovs.