Sāktas vairākas administratīvās lietas par iespējamu vardarbību pret bērniem Rīgas 36. bērnudārzā

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sākusi vairākas administratīvās lietvedības par iespējamu vardarbību Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādē. Iesniegumu iesnieguši Latvijas Televīzijas (LTV) raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" žurnālisti, inspekcijā vērsušies arī vairāku bērnu vecāki. Aizvadīto trīs gadu laikā inspekcija saņēmusi aptuveni 100 līdzīga rakstura iesniegumu, vēsta LTV "Panorāma".

Rīgas 36. pirmsskolas izglītības iestādē fiksētās epizodes bērnu tiesību aizstāvjiem radīja bažas par disciplinēšanas un izglītošanas metodēm, kā arī par vardarbību no pedagogu puses. Pēc raidījuma VBTAI sākusi vairākas lietvedības.

"Video faili ir vislabākais pierādījums, kā tu vari vispār piefiksēt un izvērtēt notikušo. Tā kā arī šajā gadījumā šie video, kas mums ir atsūtīti, kā arī vecāku iesniegumi par šiem pārkāpumiem, ir pamats uzsākt lietvedību, protams," sacīja VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Evija Rācene.

Līdz ar video materiāliem inspekcija pārbauda arī dokumentus, iztaujā lieciniekus. Materiālu ir daudz, to apstrāde prasa laiku. Šis ir viens no aptuveni 100 iesniegumiem trīs gadu laikā, ko VBTAI saņēmusi par iespējamu vardarbību bērnudārzos.

Vecāki sūdzas par kliegšanu uz bērniem, raušanu aiz rokas, purināšanu un raušanu aiz auss. Piemēram, šogad inspekcija piektajā daļā gadījumu atzinusi, ka sūdzība ir patiesa, bet divās piektdaļās gadījumu, ka sūdzība apstiprinās daļēji.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais