Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par bezmaksas kapavietas ierādīšanu Rīgā nepieciešami papildus 400 000 eiro gadā

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Saskaņā ar Satversmes tiesas (ST) spriedumu atceļot maksu par kapavietas ierādīšanu, Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam papildus gadā nepieciešami papildu 400 000 eiro, ceturtdien domes Mājokļu un vides komitejā atzina departamenta Kapsētu pārvaldes priekšnieks Igors Svincickis.

Pildot ST spriedumā noteikto, 2019.gadā Rīgas dome atcēlusi maksu par kapavietas ierādīšanu iedzīvotājiem. Atbildot uz deputāta Valda Gavara (NA/LRA) jautājumu, kādus zaudējumus ST lēmums nes departamentam un kādi papildu līdzekļi nepieciešami kapsētu uzturēšanai un apsaimniekošanai, Svincickis skaidroja, ka gadā pašvaldība kapsētu apsaimniekošanas programmai papildu piešķir 400 000 eiro.

Komitejas sēdē prezentētajā Mājokļu un vides departamenta 2020.gada budžeta tāme liecina, ka kapsētu teritoriju uzturēšanas programmai šogad kopā paredzēti vairāk nekā 2,6 miljoni eiro.

Savukārt departamenta direktore Inga Gulbe deputātiem atklāja, ka pilsētā ilgtermiņā plānots attīstīt kolumbārijus, izveidojot tos vēl vairākās kapsētās. Vienlaikus viņa atzina, ka ir jādomā, lai šāds pakalpojums būtu finansiāli izdevīgs iedzīvotājiem.

Sēdē vairākkārt aktualizēta arī kritušo koku lapu savākšana pilsētas teritorijā. Uz iespēju nenovākt visas kritušās koku lapas, atstājot tās kā mēslojumu, norādīja domnieks Lauris Ērenpreiss (JV). Viņš arī piedāvāja izvērtēt iespēju no lapām ražot briketes, ko var izmantot mēslojumam, vai kā citādi tās pārstrādāt.

Gulbe atzina, ka darba grupa izvērtē, kas ir vietas pilsētā, kur lapas varētu atstāt nesavāktas, jo iedzīvotāji ir pieraduši, ka parki ir sakopti un lapas savāktas. Viņasprāt, lapas varētu atstāt ielu apstādījumos, taču diskusijas vēl notiek. Vienlaikus departaments arī plāno vērsties Konkurences padomē, lai noskaidrotu, vai pašvaldība drīkstētu pati iesaistīties lapu pārstrādē.

Iepriekš ST atzinusi, ka Jūrmalas pilsētas domes saistošo noteikumu normas, kas paredz nomas maksu par kapavietas izmantošanu, neatbilst Satversmei. Taču vienlaikus tiesa spriedumā akcentējusi, ka arī citu Latvijas pašvaldību noteiktās maksas par kapavietas piešķiršanu, ir pretrunā ar noteikumiem un, ka arī pēc cilvēka nāves pret viņa ķermeni ir jāizturas ar cieņu. Proti, ST secinājusi, ka pašvaldības kopumā nav tiesīgas noteikt samaksu par kapavietas piešķiršanu arī pirmreizēji.