Rīgā, Pils laukumā cirtīs kokus

© f64

Rīgas pils un tās laukuma rekonstrukcijas dēļ paredzēts nocirst 25 kokus – kļavu un liepas. Rīt visi interesenti tiek aicināti uz koku ciršanas ieceres prezentāciju. Ierosinājumus sabiedriskajai apspriešanai cilvēki var nosūtīt līdz 19. oktobrim.

Rīgas pils laukumu paredzēts pārveidot, saglabājot to kā Valsts prezidenta rezidences reprezentācijas vietu. Pašlaik tam ir jāatgūst klasicismam raksturīgais plānojums – tāds bija arī konkursa nosacījums. Tāpēc tiek izstrādāts Rīgas pils laukuma rekonstrukcijas projekts, kura risinājuma pamatā ir 2009. gada jūlijā atklātā arhitektūras konkursa uzvarētāja – Brīvo pilsētmeistaru darbnīcas – priekšlikums. Konkursa uzvarētāji ieteikuši pārvietot esošos stādījumus tam paredzētajā vietā gar Vanšu tiltu, nocirst pie Citadeles ielas vairāk par 70 procentiem izkritušo liepu alejas ārējo rindu, jo kā alejas sastāvdaļa tā nav atjaunojama, kā arī laukuma ziemeļaustrumu daļā – atlikušos bijušās alejas kokus. Tiek piedāvāts atkarībā no protokola ceremonijas izvietojuma saglabāt vai likvidēt liepas ziemeļrietumu daļā. Kopumā plānots nocirst 25 kokus. Taču projekta autori iesaka pilnībā saglabāt bijušā Lustgarten apstādījumu struktūru, papildinot to ar centrālās daļas celiņa apmales dobēs esošo augu kolekciju un izveidot ap kokiem zaļas saliņas. Tā kā Pils laukumā tikuši pārveidoti tieši centrālās daļas apstādījumi, projekta autori vēlas mainīt šo tradīciju un laukumu veidot atklātu, ar kvalitatīvu iesegumu. Konkursa nosacījumos prasīts saglabāt simetrisko apstādījumu struktūru un pieļauta iespēja daļēji atteikties no zālieniem, izmantojot bruģējumu, lai laukumā būtu iespējama arī publikas pulcēšanās. Par to jau savulaik izteicies arī Rīgas pilsētas arhitekta biroja vadītājs Jānis Dripe, norādot, ka Pils laukumā cilvēki varētu vērot augstu ārvalstu viesu vizītes.

Līdz 19. oktobrim tiek organizēta koku ciršanas ieceres sabiedriskā apspriešana. Tās prezentācija notiks rīt pulksten 18 Rīgas domes Sēžu zālē (1. stāvā) Rātslaukumā 1. Sabiedriskās apspriešanas laikā rīdzinieki var izteikt viedokli par koku ciršanu Pils laukuma teritorijā starp Citadeles ielu, Torņa ielu un Pils ielu, kā arī sniegt priekšlikumus par publiski pieejamām vietām Rīgā, kurās būtu vēlama jaunu koku stādīšana. Pēc sabiedriskās apspriešanas rezultātu apkopošanas Rīgas pilsētas būvvalde ziņojumu iesniegs Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijā.

***

VAR IZTEIKTIES

• Sabiedriskās apspriešanas laikā rakstiskas atsauksmes (aptaujas anketas) var iesniegt vai nosūtīt pa pastu līdz 19. oktobrim Rīgas pilsētas būvvaldes klientu apkalpošanas centrā Rīgā, Amatu ielā 4, 1. stāvā, apmeklētāju pieņemšanas laikā: pirmdienās, ceturtdienās no pulksten 10 līdz 19, otrdienās, trešdienā no 9 līdz 16, piektdienās no 9 līdz 14; jebkurā Rīgas domes apmeklētāju pieņemšanas centra filiālē (bezmaksas informatīvais tālr. 80000800); jebkurā Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēkā.

• Iepazīties ar sabiedriskās apspriešanas ieceres materiāliem iespējams Rīgas pilsētas būvvaldes Apstādījumu inspekcijā Rīgā, Amatu ielā 4, 206. kabinetā, apmeklētāju pieņemšanas laikā pirmdienās un ceturtdienās no pulksten 14 līdz 18.

Latvijā

Administratīvā rajona tiesa oktobrī pretēji Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumam uzdevusi piešķirt bēgļa statusu Latvijā kādai Baltkrievijas režīma opozicionārei, liecina publiski pieejamais tiesas spriedums.

Svarīgākais