Dome steigšus maina savējo brīvostā

Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja amatā kopš 7. oktobra strādā Rīgas domes deputāts Andris Ameriks (LPP/LC). Viņš nomainīja savu partijas biedru vicemēru Aināru Šleseru. Personāliju maiņa varēja notikt arī pēc vairākiem mēnešiem, bet pēcvēlēšanu situācija Rīgas domei acīmredzot likusi pasteidzināt šo procesu.

Citi brīvostas valdes locekļi gan saka – nekas taču nemainītos, ja nesteigtos, jo neviens Rīgas domei paredzēto vietu neieņemtu, bet būtība, visticamāk, slēpjas partiju spēku samērā. A. Ameriks Neatkarīgajai apliecināja, ka šis viņam nav pagaidu amats, kamēr, piemēram, notiek pašreizējās un nākamās valdības nomaiņa, kuras laikā A. Šleseram jāpaspēj pieņemt visus lēmumus, kas skar viņa iespējamo interešu konfliktu.

Pagaidām notikusi tikai valdes priekšsēdētāja maiņa, bet pēc 2. decembra Rīgas domei nāksies meklēt citu brīvostas valdes locekli. (Līdz tam A. Šleseram ir tiesības ieņemt šo amatu.) Ja viņš izlems (un, visticamāk, ir jau izlēmis) strādāt parlamentā, tad iespējamā interešu konflikta dēļ viņam brīvostu vajadzēs pamest.

Brīvostas darbam par labu nenāk biežās valdes sastāva maiņas, norādījis Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs. Dienu pirms A. Amerika ievēlēšanas L. Loginovs intervijā biznesa informācijas portālam Baltic Business Service sapiktojies: "Es ļoti vēlētos, lai Rīgas brīvostas valde tik bieži nemainītos. Ja pēc Saeimas vēlēšanām nomainīsies vismaz seši valdes locekļi, ir skaidrs, ka jaunos pārstāvjus atkal vajadzēs mācīt, kā brīvostā tiek organizēts darbs. Atklāti sakot, man pēc šeit pavadītajiem darba 13 gadiem pastāvīgā ostas valdes locekļu maiņa sāk apnikt." Brīvostas valdes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Silenieks piekrīt – tādējādi laiks tiek izniekots tehniskām darbībām. Neko jaunu jau L. Loginovs neatklāj – Rīgas brīvostas valdes locekļu amati ir politiski, jo tajā ir četri pašvaldības pārstāvji, kurus amatā ieceļ un no amata atbrīvo ar domes lēmumu, un četri ekonomikas, finanšu, satiksmes un vides ministru izvirzīti pārstāvji, kurus amatā ieceļ un no amata atbrīvo Ministru kabinets. Kā satiksmes ministra pārstāvis Rīgas brīvostas valdē darbojas Jānis Straume, kā finanšu ministra pārstāvis – Ēriks Škapars, vides ministra – Viesturs Silenieks, bet ekonomikas ministra – Olafs Pulks. Savukārt Rīgas domes pārstāvji brīvostas valdē ir Ainārs Šlesers, Vadims Jerošenko, Andris Ameriks un Mihails Kameņeckis.

Balsojot par A. Amerika kandidatūru, seši valdes locekļi bija par, bet divi atturējās. Tā kā A. Ameriks ostas valdē strādā visilgāk – deviņus gadus, par viņa pieredzi nav šaubījušies pat oponenti – partija Jaunais laiks (JL). Abi tās pārstāvji balsojumā par A. Amerika kandidatūru atturējās, bet pārējie seši valdes locekļi nobalsoja par. JL Rīgas domes frakcijas vadītājs Olafs Pulks neslēpj, ka balsot pret būtu bijis muļķīgi. Labāka kandidāta par A. Ameriku šobrīd nav. To pašu saka arī V. Silenieks. Abi viņu raksturo kā lietišķu un konstruktīvu, kuram ir sveša A. Šleseram raksturīgā pompozā izrādīšanās. "Ameriks sensācijas netaisa," saka V. Silenieks. Līdzīgi viņu raksturo O. Pulks – vicemērs uzvedies kā ostas īpašnieks, kaut tādu funkciju viņam nav bijis. "Ameriks tā neuzvedas," saka O. Pulks.