Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

FOTOREPORTĀŽA: vairāki desmiti sporta aizstāvju piketē pie valdības ēkas

© Ģirts Ozoliņš/F64

Protesta akcija pret lēmumu ierobežot grupu treniņus un nodarbības otrdien pie valdības ēkas pulcējusi vairākus desmitus dalībnieku.

Uzrunas klātesošajiem teica gan pasākuma rīkotāji - bijušie Rīgas domes deputāti Vadims Baraņņiks ("Alternative") un Vitālijs Dubovs ("Alternative") -, gan arī citi interesenti. Pasākumā pulcējušies aerobikas treneri, deju kultūras un dažādu sporta veidu pārstāvji.

Sanākušie pauž, ka sports ir biznesa daļa un, aizliedzot treniņus, valsts neiegūst arī nodokļus. Tāpat tiek uzsvērts, ka sports stiprina imunitāti.

Kāda deju pasniedzēja, rādot puantes un baletdejotāju kleitu, pauda neizpratni par valdības aicinājumu treniņus aizvadīt brīvā dabā, jo šādā tērpā tas nav iespējams. Viņa arī aicināja klātesošos parakstīt deju nozares atklāto vēstuli valdībai par treniņu atjaunošanu.

Pasākumā arī vairākkārt izskanēja aicinājums valdībai turpmāk sēdes noturēt uz ielas, lai izprastu, ko nozīmē treniņi ārpus telpām. Ministri arī tika aicināti, pieņemot lēmumus, konsultēties ar sporta un interešu izglītības organizācijām.

Pret Ministru kabineta ēku vērsti vairāki plakāti ar uzrakstiem "Sporta diskriminācija = vāja nācija" un "#par sportu". Tāpat dalībnieku uz akciju atnesuši lietotus sporta un deju apavus, tostarp baletdejotāju puantes.

Mītiņš norisinās mierīgi, skanot uzrunām gan latviski, gan krieviski, un to uzrauga Valsts policijas un Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki. Baraņņiks pasākuma dalībniekus vairākkārt aicināja ievērot divu metru distanci, "lai policistiem nebūtu iemesla mūs sodīt".

Jau ziņots, ka protesta akcija tiek rīkota pret valdības lēmumu ierobežot grupu treniņus slēgtās telpās un, lai pieprasītu "izbeigt sporta sekciju un interešu pulciņu diskrimināciju".

Protesta akcijas rīkotāji uzskata, ka "Ministru kabineta lēmums par jebkuru organizēto fizisko nodarbību iekštelpās faktisko aizliegumu ne tikai negatīvi ietekmēs sociālo mikroklimatu Latvijas pilsētās, bet arī atņem iespēju normāli strādāt simtiem treneru un pulciņu pasniedzēju, nedodot viņiem pretī nekādu valsts atbalstu".

Īpaši aktuāli tas esot pašlaik, kad skolās ir brīvlaiks un bērni būs spiesti paši rast sev nodarbošanos, tā vietā, lai organizēti un ievērojot visās sociālās distancēšanās prasības, apmeklētu sporta nodarbības un interešu pulciņus.