Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Iesaisties! Līdz 24. augustam iespējams pieteikties Rīgas domes vēlēšanu novērošanai

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Kaspars Krafts/F64

Līdz 24.augustam iespējams pieteikties novērot Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, kļūstot par Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) brīvprātīgo novērotāju,  informē CVK.

Pieteikties vēlēšanu novērošanai var no 16 gadu vecuma, CVK tīmekļa vietnē apgūstot mācību kursu "2020.gada Rīgas domes vēlēšanas", aizpildot brīvprātīgā novērotāja pieteikuma anketu un izvēloties iecirkni, kurā novērot vēlēšanas.

Pēc tam novērotājam tiks nosūtīta pilnvara, kas vēlēšanu iecirknī jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu - pasi vai personas apliecību. Ar šo pilnvaru novērotājam būs iespēja vēlēšanu iecirknī sekot līdzi gan balsošanas norisei, gan balsu skaitīšanai.

Piesakoties novērot vēlēšanas, jāņem vērā, ka, uzturoties vēlēšanu iecirknī, būs jāievēro drošības pasākumi, lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus - jāietur divu metru distance, jādezinficē rokas, jālieto mutes un deguna aizsegs.

CVK atgādina, ka tiesības novērot Rīgas domes vēlēšanas ir arī Rīgas domes vēlēšanām reģistrēto partiju un partiju apvienību novērotājiem, kuriem vēlēšanu iecirknī jāuzrāda partijas vai partiju apvienības valdes izsniegts pilnvarojums. Tāpat tiesības novērot balsošanas norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos ir arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem. Par vēlēšanu novērotājiem nav atļauts pieteikt deputātu kandidātus.

Iespēju Latvijas iedzīvotājiem iesaistīties vēlēšanu novērošanā CVK īsteno kopš 2010.gada Saeimas vēlēšanām, un projekta mērķis ir veicināt iedzīvotāju izpratni par vēlēšanu norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos, tādējādi sekmējot vēlēšanu caurspīdīgumu un sabiedrības uzticēšanos vēlēšanu procesam.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks augusta beigās.