Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Noteiks, ko darīt, ja kāds vēlēšanu iecirknis Covid-19 izplatības dēļ būs jāslēdz

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisiju noteiks kārtību, kā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās rīkoties iecirkņa vēlēšanu komisijai, ja kāda balsošanas vieta Covid-19 izplatības dēļ būtu jāslēdz.

Šo jautājumu šonedēļ CVK sēdē aktualizēja Rīgas pilsētas Vēlēšanu komisijas vadītājs Juris Kokins, kurš norādīja, ka CVK būtu jānosaka, kā rīkoties, ja Covid-19 izplatības dēļ nāktos slēgt kādu no vēlēšanu iecirkņiem un tajā reģistrētos vēlētājus novirzīt uz citiem iecirkņiem.

Gadījumā, ja kādam vēlēšanu komisijas loceklim tiks konstatēti Covid-19 simptomi, viņš netiks pielaists pie darba, norādīja Kokins. Taču nepieciešams regulējums, ko darīt, piemēram, situācijā, ja saslimis būs vēlētājs, kurš atteiktos uzlikt masku.

CVK priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa komisijas sēdē skaidroja, ka attiecīgu kārtību, kā rīkoties, ja vēlēšanu iecirknī tiek konstatēta saslimšana ar Covid-19, noteiks arī konsultējoties ar SPKC.

Bērziņa aģentūrai LETA norādīja, ka, ja vēlēšanu nedēļā atklātos, ka kāds no iecirkņa darbiniekiem ir saslimis ar Covid-19, tad pašizolācijā būtu jādodas visiem, kas ar viņu ir kontaktējušies. Ja pašizolācijā būtu jādodas lielākajai daļai iecirkņa komisijas darbinieku un viņus nevarētu aizstāt, lai nodrošinātu minimālo lēmumu pieņemšanas kvorumu četrus cilvēkus, tad iecirknis būtu jāslēdz, pauda CVK vadītāja.

Tādā gadījumā iecirknī tiktu norīkoti rezerves darbinieki, kuri informētu vēlētājus par tuvāko iecirkni, kur iespējams nobalsot, skaidroja Bērziņa. Šie rezerves darbinieki arī varēs nodrošināt informāciju citām balsošanas vietām par to, ka konkrētajā iecirknī reģistrētais vēlētājs nav tur nobalsojis.

Attiecībā uz vēlētājiem varētu tikt fiksēts viņu parakstīšanās laiks iecirknī, lai nepieciešamības gadījumā varētu zināt, kuras personas varēja būt kontaktā ar saslimušo vēlētāju, norādīja CVK vadītāja.

Kā ziņots, vēlētājiem obligāta prasība būs mutes un deguna aizsega lietošana.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks augusta beigās.