Atzīst par prettiesisku Rīgas domes aizliegumu rīkot piketu Maskavas mēra vizītes laikā

Administratīvā rajona tiesa šodien daļēji apmierināja Aleksandras Turčaņinovas pieteikumu un atzina par prettiesisku Rīgas domes aizliegumu 25.augustā rīkot piketu Rātslaukumā, aģentūru LETA informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Ksenija Novikova.

Tiesa arī apmierināja Turčaņinovas pieteikumu daļā par morālā kaitējuma atlīdzināšanu 200 latu apmērā un uzlika par pienākumu galvaspilsētas domei šo kaitējumu viņai atlīdzināt. Savukārt daļā par personiskā kaitējuma atlīdzināšanu 300 latu apmērā tiesa Turčaņinovas pieteikumu noraidīja.

Administratīvās rajona tiesas spriedumu varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Senātā 30 dienu laikā no šodienas, norādīja Novikova.

LETA jau ziņoja, ka piketa mērķis esot bijis sveikt Maskavas mēru Juriju Lužkovu, kurš tobrīd atradās vizītē Rīgā, un izteikt protestu pret to, ka Rīgas kartē vēl joprojām pastāv iela, kas nosaukta Džohara Dudajeva vārdā.

Partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL), kas bija piketa rīkotāja, uzskatīja, ka nepieciešams iesniegt sūdzību tiesā, jo nākotnē tas ļaušot novērst tādas situācijas, "kad Rīgas dome, izejot no šī brīža politiskā izdevīguma, klaji pārkāps likumu "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem", kā arī pārkāps Satversmi, kuras 130.pants garantē tiesības uz sapulču brīvību".

Kā aģentūru LETA informēja partijā, vienīgais Rīgas domes arguments par labu pieteiktā pasākuma aizliegumam bijusi drošība. Turklāt Lužkovs neesot nedz valsts, nedz valdības vadītājs, tādēļ viņa vizītes laikā nedrīkst aizliegt kaut kādu pasākumu, aizbildinoties ar diplomātisko protokolu. Turklāt miermīlīgais 20 cilvēku pikets nekādā veidā nespētu apdraudēt Lužkova drošību.

PCTVL uzskata, ka Rīgas dome aizliegusi piketu aiz bailēm, ka ārvalstu viesis ieraudzīs - Rīgā ir cilvēki, kuri nav apmierināti ar galvaspilsētas varas pārstāvju īstenoto politiku. "Specvienības "Alfa" izmantošana 20 miermīlīgo piketētāju izkliedēšanai un aizturēšanai demonstrē, cik tālu no tautas atrodas Rīgas domes vadība. Tā ir gatava jebkādos veidos pārkāpt likumu un Satversmi, lai tikai neatklātos tās vadībai nevēlamā, netīkamā patiesība," vēsta parijas pārstāvji.

Kā ziņots, 25.augustā Mazajā Jaunielā, netālu no Rīgas domes ēkas, notika nesankcionēts PCTVL un organizācijas par Dudajeva ielas pārdēvēšanu Rīgā organizēts pikets. Rīgas dome nebija ļāvusi notikt šim piketam, tādēļ policisti aizturēja astoņas personas.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja pilsētas izpilddirektora preses sekretārs Uģis Vidauskis, atteikums pasākumam esot sniegts atbilstoši likumam un visas paredzētās normas esot ievērotas.

Svarīgākais