Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zvidriņa "pārvaldes kapacitātes stiprināšanai" iecelta par RNP finanšu direktori

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Bijusī vairāku ministriju valsts sekretāre un Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektore Solvita Zvidriņa "pārvaldes kapacitātes stiprināšanai" iecelta par pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) finanšu direktori, apliecināja uzņēmuma pārstāvis Krists Leiškalns.

Viņš skaidroja, ka finanšu sektors uzņēmumā ir ļoti nozīmīgs - uz to savā slēdzienā vairākkārt ir norādījusi auditorkompānija "Ernst&Young". Saistībā ar audita slēdzienu ir palielinājusies Finanšu pārvaldes darba apjoms, jo tās kompetencē ir 80% no visiem auditā akcentētajiem jautājumiem.

Tāpēc, lai nodrošinātu pārvaldes kapacitātes nekavējošu stiprināšanu, finanšu direktora amata pretendenta izvēlei tika piemērota tiešā atlase jeb "headhunting" metode, apgalvoja Leiškalns. Pēc viņa teiktā, tā ļauj mērķtiecīgi atlasīt pretendentus ar visatbilstošāko profesionālo pieredzi, izmantojot dažādas datu bāzes un citus informācijas avotus. RNP valde Zvidriņu amatā apstiprinājusi pagājušās nedēļas nogalē.

Finanšu pārvaldes direktora atalgojums ir 4150 eiro.

Leiškalns skaidroja, ka bijusī finanšu direktore pašlaik pilda finanšu direktores vietnieces pienākumus, jo finanšu pārvaldes direktora vietniece atrodas ilgstošā darba nespējā.

Jau vēstīts, ka RNP auditori konstatējuši vairāku uzņēmuma funkciju dublēšanos, kā arī virknē gadījumu nav spējuši iegūt dažādu izmaksu pamatojumu. Martā toreizējais uzņēmuma kapitāldaļu turētājs Juris Radzevičs (GKR) aģentūrai LETA klāstīja, ka auditoriem bieži vien nav izdevies iegūt no uzņēmuma pamatojumu dažādām izmaksām, kas "norāda vai nu uz finanšu vadības neprofesionalitāti vai arī nespēju risināt jautājumus".

"Auditori vērš uzmanību, ka bieži vien dažādas izmaksas ir necaurskatāmas, ir konstatēta funkciju dublēšanās, kas nozīmē, ka jāpārskata uzņēmuma administrācijas darbs. Tāpat avārijas darbu un remontdarbu apjomiem ir nesaprotams pieaugums, kā rezultātā pieaug arī klientu izmaksas," situāciju iezīmēja Radzevičs.

Tāpat ziņots, ka VZD vadītājai Zvidriņai aprīlī tika piemērots disciplinārsods - atbrīvošana no amata. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) norādīja, ka Zvidriņa nav īstenojusi labu pārvaldību VZD vadīšanā un tam doto uzdevumu izpildes nodrošināšanā.

Disciplinārlietas izmeklēšanas laikā tika konstatēti vairāki pārkāpumi, tostarp iestādes reorganizācija un strukturālās izmaiņas veiktas bez saprotama pamatojuma, piemēram, VZD reģionālās nodaļas likvidēšana bez atbilstoša izvērtējuma, kā arī Informācijas tehnoloģiju struktūrvienības praktiski likvidēšana un funkciju nodošana citiem pakalpojuma sniedzējiem, kas varēja ļoti negatīvi ietekmēt informācijas tehnoloģiju sistēmu pilnvērtīgu funkcionēšanu, iepriekš klāstīja ministrs.

Tāpat tika konstatētas problēmas finanšu pārvaldībā un personāla novērtēšanā, un arī pilnvērtīgas informācijas ilgstoša nesniegšana ministram un ministrijas amatpersonām.