Rīgas Labklājības departaments: GMI līmenis Latvijā ir pārāk zems

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Garantētā minimālā ienākuma (GMI) līmenis Latvijā ir pārāk zems un Saeimai un valdībai būtu jāpieņem jauns tiesiskais regulējums, uzskata Rīgas domes Labklājības departaments.

Pašvaldībā norāda, ka Satversmes tiesas spriedums vērtējams atzinīgi, jo GMI līmenis ir nepietiekams un ir cieši saistīts ar nabadzību. To pierādot arī Labklājības departamenta 2019.gadā veiktais pētījums par Rīgas sociālās palīdzības ietekmi uz nabadzības mazināšanu.

"Lai arī Rīgas pašvaldības pabalsti palīdz rīdziniekiem uzlabot savu finansiālo stāvokli, tomēr dati rāda, ka praktiski visi pašvaldības pabalstu saņēmēji dzīvo zem nabadzības riska sliekšņa arī pēc sociālās palīdzības saņemšanas," pauž domē.

Vietvarā uzskata, ka GMI līmeņa palielināšana ir ļoti būtisks nosacījums nabadzības mazināšanai, īpaši atsevišķi dzīvojošo pensionāru vidū. Departamenta veiktais pētījums parāda arī to, ka dzīvokļa pabalsts visvairāk veicina iedzīvotāju izkļūšanu no nabadzības riska. Šo pabalstu rīdzinieki saņem papildus GMI pabalstam.

Rīgā 2019.gadā GMI pabalstu saņēma 5493 personas, bet dzīvokļa pabalstu - 9167 personas. No visiem GMI pabalsta saņēmējiem 2019.gadā 50% ir atsevišķi dzīvojošas pensijas vecuma personas/personas ar invaliditāti, bet no visiem dzīvokļa pabalsta saņēmējiem - 49% ir atsevišķi dzīvojoši pensionāri/personas ar invaliditāti. 2019.gadā kopējais GMI pabalstam izlietotais finansējums ir 1 654 592 eiro, bet dzīvokļa pabalstam - 5 333 387 eiro.

GMI līmenis Rīgā šobrīd ir 80 eiro nepilngadīgiem bērniem, 64 eiro darbspējīgām personām, bet 128 eiro vecuma vai invaliditātes pensijas saņēmējam, kā arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmējam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.