Ķengaraga promenādē stūrītis arī vingrotājiem

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Jo vairāk labiekārto promenādi gar Daugavu Ķengaragā, jo vairāk mainās vietējo iedzīvotāju attieksme pret šo vietu. Tagad tur var atpūsties gan aktīvi, gan laiskojoties, jo palēnām vien tiek īstenota ainavu arhitektes Daigas Veinbergas izstrādātā attīstības vīzija.

Pagaidām pēdējais jaunievedums būs vingrinājumu laukums, ko atklās sestdien, 25. septembrī, pulksten 12.

Šis laukums būs domāts visu paaudžu ļaudīm, ne tikai bērniem, kur rotaļāties. Pārgalvīgus trikus neviens neliks veikt, bet arī pensijas vecuma aktīvisti varēs izpildīt sev piemērotus vingrinājumus, jo laukumā uzturēsies sporta metodiķis, kurš konsultēs visus interesentus. Laukuma aprīkojums būs sertificēts, informē Rīgas Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs.

Promenādē ir uzstādīti arī atpūtas soliņi un jauns vides objekts Velosipēds. Mākslinieks Guntis Pandars tajā esot ieguldījis sirdi un dvēseli, saka D. Pavlovs. Acīmredzot tāpēc šajā vietā labprāt fotografējas jaunlaulātie, tādējādi veidojot jaunu tradīciju Latgales priekšpilsētā. Vēl kāda tradīcija, kas aizsākusies nesen, ir svētku apgaismojuma iedegšana, sagaidot gadu miju. D. Pavlovs uzteic sadarbību ar vietējiem iedzīvotājiem un Daugavas promenādei tuvumā esošo dzīvokļu īpašnieku kooperatīviem. 2009. gada septembrī Daugavas krastā tika atklāts arī putnu novērošanas tornis. Projekta laikā tika sakopta apkārtne, izvesta piesārņotā grunts, uzstādīti soliņi un atkritumu urnas. Padomāts ir arī par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, izbūvējot slīpu virsmu un aizsargmargas posmā starp Maskavas ielu 320 un Maskavas ielu 322, lai šiem cilvēkiem ir vieglāk pārvietoties. Tagad arī kaismīgākie šaha cienītāji var neposties garajam braucienam uz ierasto šīs spēles vietu Vērmanītī, jo Daugavas promenādē – Maskavas ielā 256/6 – atrasts stūrītis divu šaha galdiņu un soliņu uzstādīšanai.

Izpilddirekcijas pasūtītā un D. Veinbergas izstrādātā vides dizaina ainavu ansambļa vīzija paredz Daugavas promenādes rekonstrukciju Ķengaragā posmā no Kaņiera ielas līdz Kvadrāta ielai. Tā tiek īstenota iespēju robežās, un idejas nebūt nav izsmeltas. Šogad gan līdzekļi atļaus vēl tikai vienu labiekārtojumu – sadarbībā ar Rīgas domes Satiksmes departamentu no Kaņiera ielas līdz Ķengaraga ielai promenādei veidos turpinājumu apmēram 300 metru garumā.

Promenādi Ķengaragā pirms dažiem gadiem bija iespējams sakārtot, pateicoties arī pašvaldības uzņēmuma Rīgas ūdens atsaucībai. Tas 2009. gadā šajā rajonā mainīja un remontēja cauruļvadus, bet pēc izpilddirekcijas lūguma piekrita labiekārtot promenādi gar Daugavu posmā no Kaņiera ielas līdz Maskavas ielai 264. Darbu gaitā tika atjaunots izdrupušais tiltiņš, pār kuru bija grūti pārkļūt ar bērnu ratiņiem. Tiltiņu rekonstrukcijas laikā pacēla vienā līmenī ar gājēju celiņu, kur atrasta vieta arī velosipēdistiem, tāpēc uzstādītas attiecīgas ceļa zīmes un uzkrāsots horizontālais apzīmējums posmā no Kaņiera ielas līdz Maskavas ielas 322. namam. "Otras tādas vietas Rīgā nav," Latgales priekšpilsētas Daugavas krastmalas burvību uzslavē D. Pavlovs. Vietējie ļaudis šo vietu dēvē par smuko promenādi.

Latvijā

Lielais kritušo skaits abās karojošajās pusēs 1944. gada kaujās par Bausku apliecināts ar vārdiem no vietējā avīzē “Bauskas Darbs” 1945. gada 9. jūnijā publicētas Bauskas apriņķa Tautas veselības nodaļas prasības pilsētas izpildu komitejai šos līķus beidzot tomēr apglabāt.

Svarīgākais