Topošajā parkā Skanstē darbi norisināsies dabas un vides ekspertu uzraudzībā

© Publicitātes foto

Līdz 30. jūnijam topošā parka un lietus ūdens savākšanas sistēmas izbūves teritorijā Skanstē darbi atsāksies pakāpeniski un vides un dabas ekspertu uzraudzībā, respektējot sezonālās norises dabā un iesaistīto speciālistu rekomendācijas.

Līdz 8. jūnijam būvlaukumā bijušo Skanstes mazdārziņu teritorijā bija apturēti jebkādi darbi. Savukārt šonedēļ aktivitātes jaunizveidojamā parka teritorijā plānots atsākt pakāpeniski un tikai noteiktās zonās, ņemot vērā sezonālās norises dabā un projektā piesaistīto dabas un vides ekspertu ieteikumus.

Šajā laikā Skanstes revitalizācijas projekta teritorijā ornitologs pētījis putnu ligzdu esamību un stāvokli. Ir marķēti koki, krūmi, augļu koki un pamestās dārza mājiņas, kur darbi līdz 30. jūnijam nav veicami. Ir saņemta Dabas aizsardzības pārvaldes atļauja nemedījamo savvaļas dzīvnieku sugu iegūšanai un rasti risinājumi šo dzīvnieku, ja tādi tiks konstatēti, nogādāšanai tiem atbilstošākā dzīves vidē.

Otrdien, 9. jūnijā, Skanstes revitalizācijas projekta teritoriju apsekoja arī Dabas aizsardzības pārvaldes vadība un eksperti.

Mums nav pamata apšaubīt uzņēmēja godprātību, kurš, saņemot informāciju par iespējamo apdraudējumu dabas vērtībām, pats pēc savas iniciatīvas apstādināja darbību objektā līdz apstākļu noskaidrošanai,” atzina Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Andrejs Svilāns. “No dabas aizsardzības aspekta bijusī mazdārziņu teritorija vērtējama kā degradēta un piesārņota, taču, neraugoties uz to, tā ir bijusi piemērota atsevišķu putnu sugu dzīvei.

Puses bija vienisprātis, ka putnu ligzdošanas laikā līdz 1. jūlijam teritorijas attīrīšana no būvgružiem un atkritumiem notiks tikai tajos sektoros, kas ir maznozīmīgi putnu sugu aizsardzībai, vienlaikus iespēju robežās samazinot trokšņu līmeni. Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Andrejs Svilāns atzinīgi novērtēja teritorijas attīstības projektu ar dabiskai videi pietuvinātu ūdens noteces sistēmu risinājumu.

Jāpiebilst, ka pirms projektā plānotās koku ciršanas ornitologs atkārtoti apsekos teritoriju. Reaģējot uz aktuālo situāciju, nepieciešamības gadījumā tiks piesaistīti citi eksperti.

Skanstes revitalizācijas projekta 1. kārtā pašvaldībai piederošo bijušo mazdārziņu teritorijā līdz 2022. gada beigām iecerēts izveidot ikvienam rīdziniekam pieejamu zaļo zonu, kurā atradīsies gan parks 3 hektāru platībā, gan Rīgas pilsētai un Skanstes apkaimei tik svarīgā lietus ūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēma. Bijušo sakņu dārzu vietā teritorijā plānots veikt plašus apzaļumošanas darbus - tiks iestādīti vairāk nekā 1000 koku, tostarp 56 liela izmēra lapu koki, 934 skuju koki. Tāpat tiks iestādīti 755 lapu krūmi, vairāk nekā 10 000 ziemcietes un citi augi. Tiks veikta Lapeņu ielas, Jāņa Dikmaņa, Jāņa Krūmiņa, Jāņa Daliņa ielu un inženierkomunikāciju (ūdensvada, sadzīves kanalizācijas, lietusūdens kanalizācijas un ielu apgaismojuma) izbūve.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais