Medībās sašautais Rīgas domes deputāts atgriežas darbā

© Jānis Saliņš, f64

Kamēr komā guļošais Rīgas domes deputāts Nikolajs Zaharovs cīnījās par savu dzīvību, nepilna gada garumā, izmantojot viņa uzvārdu, tika savērpts gandrīz trilleris. Viņš pašlaik visas spekulācijas nodēvējis par pekstiņiem un pats piedāvājis sniegt liecības policijā, bet tuvākajā laikā plāno atgriezties darbā.

Negadījums medībās Zaļeniekos notika pagājušā gada 28. novembrī. N. Zaharovs sevi sašāva, turklāt tik smagi, ka nonāca reanimācijas nodaļā un bezsamaņā pavadīja ilgus mēnešus. Nepārzinot lietas apstākļus, šķita neticami, kā cilvēks pats sev var trāpīt ar medību ieroci, kuram stobra garums ir apmēram 70 centimetru un vairāk. Veselības stāvokļa dēļ cietušo nebija iespējams nopratināt, un tas radīja virkni spekulatīvu paziņojumu. Neatkarīgā uzklausīja visdažādākos nostāstus – gan par to, ka viņu ievainojis kāds mednieku sarakstā nefiksēts cilvēks, gan par ārstu mākslīgi veidotu ložu pēdas imitējošu caurumu cietušā ribstarpā, gan par draudiem viņa ģimenei un entuziastu grupas pūliņiem uzsākt deputāta aizstāvību saviem spēkiem. Tika apšaubīti arī ekspertīzes rezultāti, atsaucoties uz ievainojuma raksturu – tādu renkuļu izkliedi varot dot vien šāviens no liela attāluma.

Neatkarīgā jau augustā sazinājās ar N. Zaharovu, un viņš noliedza visus spekulatīvos apgalvojumus. "Uzreiz pateicu, ka savainojos pats, un nekādu citu jaunumu nav," atbildēja deputāts, kurš atzina, ka traumu dēļ viņam ir grūti sarunāties. N. Zaharovs noliedza, ka ģimene būtu saņēmusi draudus, ja turpinātu izmeklēt šo lietu.

Ievainojumi gūti, pārkāpjot drošības noteikumus. Neatkarīgā uzklausīja notikušā versiju: N. Zaharovs bisi neizlādēja un nenodrošināja, bet ielika mašīnā uz aizmugures sēdekļa kopā ar citu ieroci. Sēžot priekšējā sēdeklī, sniedzās pēc bises, paņēma to aiz stobra, bet abi ieroči savā starpā saķērās. Notika tikpat kā neiespējamais – tika nospiests neizlādētās bises gailis, un tā izšāva. Renkuļu kinētisko enerģiju bloķēja sēdeklī esošās metāla daļas, tāpēc ievainojums neatgādināja tipiskas no tuva attāluma šautas brūces. Kaut arī ne visi pieredzējuši mednieki uzreiz piekrīt šādam stāstam, tomēr vismaz daži atzīst, ka teorētiski un ļoti reti kaut kas tāds ir iespējams.

Ažiotāžu ap šo gadījumu sacēla un turpina uzturēt viena no divām mednieku biedrībām, kuru starpā pastāv ilgstošs konflikts, kas vainagojies ar tiesāšanos. To atzīst arī Zemgales reģiona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Igors Bistrovs. Jelgavas policijas iecirkņa vadītāja Zenta Tretjaka apliecina, ka medību platību nomas līgumā, par ko uzsākts strīds, pārkāpumi nav atklāti. I. Bistrovs informē, ka krimināllieta nodota prokuratūrai izbeigšanai, arī ekspertīzē secināts, ka N. Zaharovs sašāvies pats. Tagad viņš piezvanījis uz policiju un piedāvājis liecināt. "Dzīvē gadās, ka neiespējamais vienreiz mūžā ir iespējams," rezumē izmeklētājs, atbildot uz jautājumu, vai šis gadījums uzskatāms par neticamu sakritību ķēdi.

Svarīgākais