"Tautas lūgšanas" organizatori cer uz iedzīvotāju atbalstu

Aizliegtā koncerta "Tautas lūgšana" organizatori cer, ka tauta palīdzēs pārliecināt Rīgas pašvaldību atļaut koncertu 11.novembra krastmalā, kas paredzēts no plkst.21 sestdien, 25.septembrī, līdz svētdienas, 26.septembra, plkst.9.

Kā šodien preses konferencē stāstīja domubiedru grupas, kas sevi dēvē par Latvijas patriotiem, pārstāve Ieva Leinasare, pirms pusotra mēneša vairāk nekā simts cilvēku vienojās organizēt koncertu "Tautas lūgšana". Koncerta organizēšanā bez atlīdzības iesaistījušies dažādu profesiju cilvēki - mūziķi, dziedātāji, režisori, skaņu un gaismas speciālisti, mediķi, tīrības uzturētāji.

"Tautas lūgšana ir paredzēta naktī, jo tauta ir gatava ziedoties un lūgties par savu valsti, dziedot vienu nakti un neguļot. 11.novembra krastmala tika izvēlēta tāpēc, ka 1990.gadā tur notika lielākā daļa no Atmodas laika pasākumiem. Krastmala pieder tautai, un tā tur drīkst pulcēties un dziedāt," stāsta Leinasare.

Pasākuma organizatori noraida Rīgas domes pārstāvju aizbildinājumus, ka viņi neesot iesnieguši visus nepieciešamos saskaņojumus. "Pieteikumu pasākuma organizēšanai mēs iesniedzām 16 dienas pirms pasākuma norises, pasākums ir apdrošināts, ir apsardze, mediķu brigādes, tualetes, atkritumu savākšana. Esam iesnieguši pasākuma scenāriju, tādēļ apgalvojumi, ka mēs nebūtu ievērojuši prasības, kas noteiktas normatīvajos aktos pasākumu organizācijai, ir nepatiesi," uzsver Leinasare.

Viņa stāsta, ka visi dokumenti bija sakārtoti tā, lai nebūtu ne mazākā iemesla šo pasākumu neatļaut. "Visvairāk sāp tas, ka mūs neuzklausīja, izvairījās no tikšanās, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC) apgriezās uz papēža un pateica: "Gaidiet rakstisku atteikumu, kurā viss būs paskaidrots!" Arī rakstiska atteikuma izsniegšana tiek novilcināta, lai mēs nevarētu vērsties tiesā un pārsūdzēt pašvaldības lēmumu," uzskata Leinasare.

Pasākuma organizatori gan atzīst, ka viņi neplāno tiesāties un cer, ka latvieši pierādīs, ka ir tauta, nevis masa. Leinasare un Aira Reinfelde uzskata, ka koncerta organizēšanas aizliegums ir vārda brīvības aizliegums un ar šādu rīcību tiek demonstrēts, ka Latvijā tautai nav varas, bet vara ir pār tautu.

Pasākuma organizatori uzskata, ka pašvaldības piedāvātā iespēja organizēt koncertu Mežaparkā ir nereāla, jo tur ir tumšs un ne visi var nokļūt.

Kā ziņots, Rīgas dome atmodas koncerta "Tautas lūgšana" organizēšanu ieteikusi pārcelt no 11.novembra krastmalas uz Mežaparku.

Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) preses sekretārs Uģis Vidauskis stāstīja, ka atteikumam rīkot koncertu 11.novembra krastmalā ir vairāki iemesli. "Koncerts bija plānots 25.septembrī no plkst.21 līdz 26.septembra plkst.9, kas nozīmē, ka ir jāslēdz transporta satiksme. Tādēļ daudziem rīdziniekiem būtu ierobežotas pārvietošanās iespējas. Koncertā tiktu izmantotas skaņu pastiprinošas iekārtas, kas traucētu iedzīvotāju naktsmieru, par ko pašvaldība nereti saņem iedzīvotāju sūdzības. Turklāt 11.novembra krastmalā tiek rīkoti tikai lieli valsts un pašvaldības pasākumi, nevis privāti pasākumi. Atļaujot organizēt šo koncertu, mēs radītu precedentu, ka ikvienam, kurš vēlas 11.novembra krastmalā sarīkot savas dzimšanas dienas ballīti, nebūtu pamata to liegt," sacīja Vidauskis.

Viņš norādīja, ka koncerta organizatori nevarēja uzrādīt vairākus saskaņojumus, ko nosaka likumdošana, lai varētu organizēt pasākumu, kurā plānots pulcēt 10 000 līdz 20 000 cilvēku, kādēļ arī pieņemts lēmums neatļaut koncerta organizēšanu.

Ar aizliegtā "Tautas lūgšanas" pasākuma rīkošanu ir saistīts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdes lietā iesaistītais Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo.

Aizliegto "Tautas lūgšanas" pasākumu viņš salīdzināja ar latviešu strēlnieku pulcēšanos, lai lūgtos un būtu kopā "pirms došanās kaujā". Tomēr Poikāns uzsvēra, ka pasākums bijis iecerēts kā pulcēšanās ārpus partiju politikas un arī kā starpkonfesiju sanākšana. "Baznīcai ar to nav nekāda sakara," viņš sacīja.

Svarīgākais