Rīgas dome koncerta "Tautas lūgšana" organizēšanu ieteikusi pārcelt uz Mežaparku

Rīgas dome atmodas koncerta "Tautas lūgšana" organizēšanu ieteikusi pārcelt no 11.novembra krastmalas uz Mežaparku, aģentūru LETA informēja Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) preses sekretārs Uģis Vidauskis.

Viņš stāstīja, ka atteikumam rīkot koncertu 11.novembra krastmalā ir vairāki iemesli. "Koncerts bija plānots 25.septembrī no plkst.21 līdz 26.septembra plkst.9, kas nozīmē, ka ir jāslēdz transporta satiksme. Tādēļ daudziem rīdziniekiem būtu ierobežotas pārvietošanās iespējas. Koncertā tiktu izmantotas skaņu pastiprinošas iekārtas, kas traucētu iedzīvotāju naktsmieru, par ko pašvaldība nereti saņem iedzīvotāju sūdzības. Turklāt 11.novembra krastmalā tiek rīkoti tikai lieli valsts un pašvaldības pasākumi, nevis privāti pasākumi. Atļaujot organizēt šo koncertu, mēs radītu precedentu, ka ikvienam, kurš vēlas 11.novembra krastmalā sarīkot savas dzimšanas dienas ballīti, nebūtu pamata to liegt," sacīja Vidauskis.

Viņš norādīja, ka koncerta organizatori nevarēja uzrādīt vairākus saskaņojumus, ko nosaka likumdošana, lai varētu organizēt pasākumu, kurā plānots pulcēt 10 000 līdz 20 000 cilvēku, kādēļ arī pieņemts lēmums neatļaut koncerta organizēšanu.

Kā aģentūrai LETA stāstīja viena no pasākumu organizatorēm Ieva Leinasāre, šovakar tiks lemts, kāda būs turpmākā koncerta organizatoru rīcība. "Tas ir vienpersonisks Radzeviča lēmums neatļaut organizēt koncertu. Tas ir unikāls gadījums, jo iepriekš nav bijis tā, ka pasākums būtu aizliegts, ja laikus ir iesniegti visi nepieciešamie saskaņojumi. Mēs netikām aicināti uz sarunām, bet atteikuma argumenti dažādiem cilvēkiem bija dažādi. Vieniem sacīja, ka 10 000 cilvēku ir par maz, citiem - ka šāds skaits ir par daudz," stāstīja Leinasāre.

Kā ziņots, ar aizliegtā "Tautas lūgšanas" pasākuma rīkošanu ir saistīts Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) datu noplūdes lietā iesaistītais Latvijas Universitātes pētnieks Ilmārs Poikāns jeb Neo.

Aizliegto "Tautas lūgšanas" pasākumu viņš salīdzināja ar latviešu strēlnieku pulcēšanos, lai lūgtos un būtu kopā "pirms došanās kaujā". Tomēr Poikāns uzsvēra, ka pasākums bijis iecerēts kā pulcēšanās ārpus partiju politikas un arī kā starpkonfesiju sanākšana. "Baznīcai ar to nav nekāda sakara," viņš sacīja.

Svarīgākais