Rīgu greznos 54 tūkstoši 233 šķirņu ziedi

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

SIA "Rīgas meži" daļas "Dārzi un parki" dārznieki šonedēļ uzsākuši krāšņo vasaras ziedu dobju stādīšanu Rīgas parkos - pavisam parkos tiks izveidoti 77 ziedu mākslas darbi, iestādot vairāk nekā 54 tūkstošus ziedaugu.

Šodien Esplanādē, Brīvības bulvāra un Elizabetes ielu stūrī, de Tolli pieminekļa pakājē iepretim viesnīcai "Latvija" stādītas vairāku šķirņu salvijas. Vakar, sadarbībā ar Atbalsta grupa HIV inficētajiem un AIDS slimniekiem Biedrību "AGIHAS" iestādīta dobe lentītes formā iepretim Pulvertornim.

Dobes galvenokārt tiek veidotas līdzīgā stilistikā - formā lakoniskas, bet ar ļoti lielu - 233 sugu un šķirņu dažādību. Dārzu mākslā mode mainās un grūti kopjamus ornamentus, kas teju ik pārdienu jācērp, lai noturētu vietā, nomaina formu un faktūru saspēle. Stādīšana notiek pēc detalizēti izstrādātiem projektiem.

Bet pie Brīvības pieminekļa jau tradicionāli tiks stādītas vasaras puķu dobes stilizēta Latvijas karoga formā, krāsu toņos un proporcijās. Ļoti grezna plānota arī dobe Nacionālās Operas un Baleta skvērā Kanālmalas apstādījumos.

Pavisam Rīgas parkos tiks iestādītas 77 dobes, ziedu vāzes, grozi un piramīdas Neatkarības laukumā, Pils laukumā, Līvu laukumā, Bastejkalnā, citur Kanālmalas apstādījumos, Vērmanes dārzā, Ziedoņdārzā, Kronvalda parkā, Esplanādē, kā arī Uzvaras parkā un Arkādijas parkā Pārdaugavā, Zemitāna laukumā, Ziemeļblāzmas parkā, Mežaparkā, Spīķeru kvartālā un citviet Rīgas apkaimēs.

Parkos joprojām krāšņi zied tulpes, narcises un citas sīpolpuķes. Pavasara ziedu un sīpolpuķu stādījumu pakāpeniska nomaiņa ar vasaras puķēm šogad ilgs no maija sākuma līdz jūnija sākumam. Kā ik gadu, laistot, mēslojot un gādīgi apčubinot augus, iecerētās kompozīcijas kļūst manāmas jau jūnija beigās, bet jūlijā, augustā un septembrī tās ir pilnbriedā. Vasaras puķu stādījumi priecē rīdziniekus un pilsētas viesus līdz pat oktobra beigām.

Jāpiemin, ka rekonstruētajā Kr.Barona ielā atgriezušās ziedu vāzes. Tajās šogad tika stādītas nevis puķes, bet kokaugi - jau iestādīti 630 dažādu šķirņu košumkrūmi.

Ieskatam: Dobju plāni Operas skvērā un pie Brīvības pieminekļa, iestādītā dobe pie Pulvertorņa, iestādītā dobe pie viesnīcas "Latvija" un skatā no augšas (bildes kreisajā pusē - "Rīgas mežu" arboristu filigrānais darbs, Brīvības bulvāra liepu aleja), kā arī šodien joprojām krāšņi ziedošās sīpolpuķes.

Svarīgākais