"Uzvaras dienas" atskaņas: "9maijs.lv" slavē policistu darbu

© Ģirts Ozoliņš/F64

Biedrība "9maijs.lv" Valsts policijas un Rīgas pašvaldības policijas darbu, nodrošinot sabiedrisko kārtību 9.maijā, vērtē kā augsti profesionālu, informēja biedrības vadītājs Vadims Baraņņiks ("Alternative").

Viņš norādīja, ka katru gadu, neskatoties uz lielu cilvēku plūsmu, "policijas korektā un profesionālā rīcība palīdz nodrošināt 9.maija pasākumu mierīgu norisi Uzvaras parka teritorijā". Šogad īpaši sarežģīts policijas darbs bijis ne tikai tādēļ, ka nebija papildus apsardzes, ko ik gadu nodrošina biedrība "9maijs.lv" kā pasākuma organizētājs, bet arī tāpēc, ka bija nepieciešams regulēt sociālās distancēšanās prasības.

"Policija godam tika galā ar šo uzdevumu," uzskata Baraņņiks. Viņš arī uzteic un atbalsta "skaidru un neangažētu" iekšlietu ministra Sandra Ģirģena (KPV LV) pozīciju, vērtējot policistu darbu, neraugoties uz izdarīto sabiedrības spiedienu gan uz viņu personīgi, gan uz tiesībsargājošām iestādēm kopumā.

Vienlaicīgi biedrība nepiekrīt ministra tēzēm, ka ikgadēji rīkotie pasākumi 9.maijā Uzvaras parkā "rezultējas rupjos sabiedriskās kārtības traucējumos, pārmērīgā alkohola lietošanā un arī agresijā". Biedrība atgādina, kā visos iepriekšējos gados, pateicoties konstruktīvajai sadarbībai ar policiju, un neskatoties uz lielo pasākumu apmeklētāju skaitu, organizētājiem ir izdevies nodrošināt sabiedrisko kārtību parka teritorijā. Par to, biedrības ieskatā, liecinot relatīvi neliels noformēto administratīvo pārkāpumu protokolu skaits, jo, saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, 2015.gadā noformēti 32 protokoli, 2016.gadā - 23, 2017.gadā - 24, 2018.gadā - 27, bet 2019.gadā - 15.

Kā norādīja Baraņņiks, biedrība ir pateicīga tiem iedzīvotājiem, kuri ar ziediem ieradās godināt Otrā pasaules kara laikā kritušos.

Jau ziņots, ka Valsts policija un Rīgas pilsētas pašvaldības policija 9.maijā Uzvaras parka apkaimē kopumā fiksējusi 44 pārkāpumus, no kuriem 24 saistīti ar pulcēšanās un fiziskās distances neievērošanu.

Sociālo tīklu platformu lietotāji, vērojot notiekošo Uzvaras parkā, pārmet VP bezdarbību un bezzobainību, nodrošinot parka apkaimē pulcēšanās ierobežojumu ievērošanu. Vairāki iedzīvotāji bija publicējuši no attāluma uzņemtus parka foto, kuros izskatās, ka pie Uzvaras pieminekļa pulcējas simtiem cilvēku. Iedzīvotāji pauduši neizpratni un sašutumu, kādēļ policija nekādi nereaģē, sanākušos neizklīdina un neizraksta pārkāpuma protokolus, jo citās situācijās, piemēram, kad parkā sporto četri jaunieši, kārtībsargi uzreiz esot klāt un aizrādot.

Atsevišķi sociālo mediju lietotāji, tostarp politiķi, kritizēja Ģirģenu, kurš neesot spējis nodrošināt kārtību un noteikumu ievērošanu.

Tikmēr ministrs paziņojumā presei norāda, ka valdības izdotais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu neierobežo cilvēku tiesības individuāli apmeklēt jebkuru piemiņas vietu, ievērojot distancēšanās prasības.

Svarīgākais