Rīgā pieaug pārkāpumu skaits par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu

© Ģirts Ozoliņš/F64 Photo Agency

Galvaspilsētā pieaug ar ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu saistīto pārkāpumu skaits, liecina Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) novērojumi.

Ja aprīļa sākumā vēl bija dienas, kad konstatēts mazāk par desmit pārkāpumiem dienā, tad tagad jau vidēji tie ir 40 pārkāpumi dienā.

Maija sākuma četrās brīvdienās RPP konstatēja 234 ierobežojumu neievērošanas gadījumus. Savukārt četrās Lieldienu brīvdienās RPP konstatēja 183 pārkāpumus.

No marta līdz maijam RPP kopumā apsekojusi 16 171 adresi un kopumā konstatēti 1377 ārkārtas stāvokļa ierobežojumu neievērošanas gadījumi.

RPP sastopas ar dažādām situācijām. Policija novērojusi, ka, piemēram, jaunās māmiņas kopā pastaigājas, neievērojot aizliegumu vienkopus uzturēties vairāk par divām personām.

Tāpat konstatētas situācijas, kurās iedzīvotāji savā pagalmā rīko privātus pasākumus ar draugiem.

Daļā gadījumu policija ārkārtas situācijas ierobežojumu pārkāpumus konstatē arī nejauši. "Piemēram, saņemot informāciju par bērnu tiesību pārkāpumiem, konstatējam, ka mājoklī iereibuši vecāki uzrīkojuši pasēdēšanu ar paziņām. Līdz ar to arī secinām, ka pārkāpumu skaits ir krietni lielāks, bet daļa no tiem nenonāk mūsu redzeslokā vai nonāk pavisam nejauši, bet caur cita veida pārkāpumiem," aģentūrai LETA norādīja RPP pārstāve Lāsma Greidāne.

Savukārt, pagājušajā nedēļā Jelgavā sākta administratīvā lietvedība par to, ka kāda ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19 inficēta persona neuzturas karantīnas vietā, aģentūru LETA informēja Jelgavas Pašvaldības policijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Reksce.

Pēc viņas teiktā, ārkārtējās situācijas laikā pašvaldības policija strādā pastiprinātā režīmā. Policijas darbinieki katru dienu apseko pilsētas publiskās vietas, kur iespējama iedzīvotāju pulcēšanās, kā arī to personu dzīvesvietas, kurām apstiprināta inficēšanās ar Covid-19 vīrusu.

Pagājušajā nedēļā pašvaldības policijas ekipāžas 137 reizes apsekoja iedzīvotāju biežākās pulcēšanās vietas Jelgavā - izglītības iestāžu sporta laukumus, Jelgavas ledus halles skeitparku, parkus, skvērus, zupas virtuves.

Tika apsekotas arī ar Covid-19 vīrusu inficētās personas to dzīvesvietās, vienā no gadījumiem konstatējot, ka ar Covid-19 inficētā persona mājās neatrodas. Par epidemioloģiskās drošības prasību neievērošanu sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība un materiāli pēc piekritības nosūtīti Veselības inspekcijai. Pārējās ar Covid-19 inficētās, apsekotās personas karantīnas noteikumu nav pārkāpušas.

Policijas Operatīvās vadības nodaļā pagājušajā nedēļā saņemti 54 izsaukumi, no tiem 35 izsaukumi maija brīvdienās. Lielākā daļa bija ziņojumi no privātpersonām par personu pulcēšanās un distancēšanās noteikumu neievērošanu. Šādos gadījumos policisti dodas uz notikumu vietu, veic preventīvas pārrunas ar iedzīvotājiem, aicinot būt atbildīgiem un ievērot Ministru kabineta rīkojumu "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu".

Nedēļas nogalē saņemta informācija par jauniešu pulcēšanos, vairāk nekā divām personām vienuviet un divu metru distances neievērošanu. Patruļpolicijas ekipāžai ierodoties notikuma vietā, konstatēta trīs jauniešu kompānija, kas neievēroja divu metru distancēšanās noteikumus. Visiem trīs 18 gadus vecajiem jauniešiem noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli, uzliekot naudas sodu 50 eiro apmērā katram.

Pašvaldības policija ik dienu patrulē Jelgavā, pārraidot skaļrunī aicinājumu par pulcēšanās un distances ierobežojumu ievērošanu, aicinot iedzīvotājus būt atbildīgiem.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu par epidemioloģiskās drošības prasību pārkāpšanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no desmit līdz 2000 eiro, juridiskajām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Jau ziņots, ka sabiedrības attieksme pret noteiktajiem ierobežojumiem maija brīvdienās apdraud ieceri tos pārskatīt un mīkstināt, jo svētku brīvdienās plaši novērots, ka cilvēki paši bija izdomājuši tos atcelt, vakar intervijā Latvijas Radio sacīja Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.