Valsts gatava no privātpersonām atpirkt zemi 658 000 eiro vērtībā RAKUS teritorijas sakārtošanai

© f64

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) infrastruktūras sakārtošanai Veselības ministrija izskata iespēju no privātpersonām atsavināt divus zemes gabalus, novirzot šim mērķim kopumā 658 000 eiro, liecina ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums.

Lai nodrošinātu valstij piederošo īpašumu turpmāku pilnveidošanu, tostarp arī atvieglotu piebraukšanu pie RAKUS "Gaiļezera", Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) un Patoloģijas centra stacionāriem, RAKUS ir spiesta nomāt no privātpersonām vairākus tām piederošos zemesgabalus, tādējādi arī tērējot finanšu līdzekļus.

Risinot minēto problēmu, VM izskata iespēju no privātpersonām atsavināt divus zemes gabalus - 4,7 hektārus plašu zemes gabalu plānots atpirkt par 402 000 eiro, bet 1,14 hektāru plašu zemes gabalu - par 256 000 eiro. Viens no šiem zemesgabaliem atrodas zem LOC, otrs - zem Patoloģijas centra. Pēc minēto zemes gabalu atpirkšanas turpmāk valstij vairs nebūtu jāmaksā piespiedu nomas maksa par šiem diviem zemesgabaliem, kas ik gadu kopā veido 38 220 eiro izmaksas.

Papildus nekustamā īpašuma atsavināšanai esot nepieciešams arī paredzēt finanšu līdzekļus jauna ceļa izbūvei, kas izmaksātu aptuveni 200 000. Tomēr ceļa izbūvei nepieciešamā naudas summa tiks precizēta pēc projekta saņemšanas, norādīts ziņojumā.

Abu zemes gabalu līdzšinējā noma, pēc ziņojumā paustā, ir pamatota, jo LOC un Pataloģijas centram jebkāda veida piekļuve tiek nodrošināta tikai pa šiem privātpersonām piederošiem zemesgabaliem.

Kā ziņots, jau 2018.gada decembrī slimnīcas vadītājs Imants Paeglītis pavēstīja, ka ceļi un zeme, uz kuras atrodas, piemēram, LOC un Patoloģijas centrs, pieder privātpersonām. Praktiski tas nozīmējot, ka ceļi netiek kopti un ziemā tīrīti, turklāt pati Austrumu slimnīca, lai uzlabotu situāciju, spiesta "ņemt sauso asfaltu un bērt bedres ciet".

Uz jautājumu, kāds slimnīcai atbalsts nepieciešams no valsts, Paeglītis toreiz sacīja, ka primāri nepieciešams finansējums šo zemju iegādei un atbalsts šī jautājuma risināšanai.

Paeglītis norādīja, ka ceļi uz Austrumu slimnīcu būtu jāizveido kā normālas ielas, un tie jāatsavina par labu Rīgas pašvaldībai. Rīgas domei tad būtu pienākums par ceļu rūpēties, tostarp remontēt, ziemā notīrīt un veikt citus darbus. Turklāt šos ikdienā izmanto Rīgas iedzīvotāji, kas mēģina apbraukt sastrēgumus, norādīja Paeglītis, kurš piebilda, ka ceļiem jānonāk pašvaldības pārziņā, bet atsavināto teritoriju sakārtos pati slimnīca.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais