Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Teātris, kurā varēs staigāt pa griestiem

© Ilustrācija: publicitātes

Valdība vakar apstiprināja finansējumu ‒ 34,592 miljonus eiro ‒ Jaunā Rīgas teātra (JRT) ēku pārbūvei (par laika periodu no 2013. līdz 2022. gadam). Jaunajām, pēc arhitektes Zaigas Gailes projekta pārbūvētajām ēkām Lāčplēša ielā jābūt gatavām līdz 2022. gada 31. augustam.

Pēc iepriekšējā būvnieka RERE Būve 1, arhitektes Z. Gailes un VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) nesaskaņām, darbu apturēšanas un pat uzsāktas tiesāšanās tika izsludināts jauns būvniecības iepirkums un tajā par saimnieciski izdevīgāko atzīts piegādātāju apvienības SBSC piedāvājums. VNĪ valdes loceklis Jānis Ivanovskis-Pigits informē, ka piedāvātā līguma summa ir 29,9 miljoni eiro, tajā iekļauta arī ēkas apsaimniekošana uz pieciem gadiem, teātrim nepieciešamais tehnoloģiskais aprīkojums un iebūvētas mēbeles. VNĪ norāda, ka tagad ar būvnieku tiks strādāts pēc Projektē un būvē principa, kas paredz vienotu atbildību līguma izpildītājam par būvdarbu veikšanu un projekta izstrādi, kā arī ļaus operatīvi risināt būvdarbu laikā atklājušās problēmas, kā, piemēram, bija ar iepriekšējo būvnieku, kad pāļu dzīšanas dēļ saplaisāja līdzās esošā dzīvojamā māja. Būvniekam būs jānodrošina, ka apkārtējās ēkas netiek ietekmētas būvdarbu laikā. VNĪ arī uzsver, ka pēc līguma noslēgšanas būvniekam būs sarežģīti palielināt līguma summu un kavējumu gadījumā jārēķinās ar līgumsodu. Jaunajā iepirkumā izvirzītas stingrākas prasības, jo būvniecība notiek Rīgas vēsturiskajā centrā, biezi apbūvētā apkaimē, ar intensīvu satiksmi Lāčplēša ielā gar būvdarbu zonu.

JRT trupa iegūs ne tikai mūsdienīgas papildu telpas - būs trīs skatītāju zāles, vairākas mēģinājumu zāles, radošais stāvs, modernas darbnīcas pagraba stāvā, bet arī kvalitatīvu akustiku zālēs, skatuves tehnoloģijas ar ērti kontrolējamiem un programmējamiem pacēlājiem, lielajai black-box zālei ir paredzēti tādi griesti, pa kuriem ir iespējams staigāt, pielāgojot zāli visdažādākajām scenogrāfijas iecerēm - šāds risinājums Latvijā līdz šim nav redzēts. Skatītājiem ar kustību traucējumiem būs iespējams ērti iekļūt teātra telpās, bet skatītājiem ar dzirdes traucējumiem tiks nodrošinātas speciālas apskaņošanas sistēmas.

***

FINANSĒJUMS TEĀTRIM

Ilgtermiņa saistības pārbūves izdevumu segšanai 2020. gadā ‒ 7,3 miljoni eiro, 2021. gadā ‒ 8,3 miljoni eiro, 2022. gadā ‒ 5,9 miljoni eiro.

Aprīkojuma iegāde plānota 2022. gadā, tēriņiem nepārsniedzot 1,5 miljonus eiro.