Rīgas bērnudārzos trūkst vietu silītes bērniem

Atklājot jaunu bērnudārzu Imantā, vismaz daļēji tiek samazināta rinda bērniem vecumā no pusotra līdz trim gadiem. Tā šobrīd ir ļoti gara, jo visos dārziņos nav iespēju atvērt grupas pavisam maziem bērniņiem.

Jaunais pašvaldības bērnudārzs Slokas ielā 197 ir viens no divām 234. pirmsskolas izglītības iestādes filiālēm un tika atjaunots īsā laikā bijušās Imantas sākumskolas vietā. Tagad tur ir vieta 217 bērniem. Rīgas mērogā 234. bērnudārzs ir viens no lielākajiem, jo pēc bijušās sākumskolas ēkas pielāgošanas bērnudārza vajadzībām dārziņā šogad ir iespējams vienlaikus uzņemt 411 audzēkņu, informē Rīgas domes Īpašuma departamentā.

Atgādinām, ka saskaņā ar Rīgas pašvaldības skolu tīkla optimizācijas plānu Imantas sākumskola pērn tika pievienota netālu esošajai Rīgas Anniņmuižas vidusskolai, kā rezultātā atbrīvojās pašvaldībai piederošais nekustamais īpašums Slokas ielā 197. Pieņemot lēmumu tukšajā bijušās sākumskolas ēkā ierīkot jaunu bērnudārzu, šogad tika sākta renovācija. Tās laikā dārziņam veica iekštelpu pārplānojumu, nosiltināja fasādi, izremontēja jumtu, veica telpu kosmētisko remontu, atjaunoja virtuvi, iepirka nepieciešamo aprīkojumu un mēbeles, kā arī bērnudārza teritorijā uzstādīja rotaļierīces. Rīgas dome remontdarbos izlietoja 270 000 latu.

Tā kā īpaši liels pieprasījums ir uz vietām dārziņā pašiem mazākajiem bērniem (vecumā no 1,5 līdz 3 gadiem), lielākā daļa grupiņu bērnudārzā izveidotas tieši šo vecuma grupu bērniem: trīs grupas bērniem no 1,5 līdz 2 gadiem; četras grupas bērniem vecumā no 2 līdz 3 gadiem; trīs grupas 3–4 gadus veciem bērniem; viena jaukta grupa bērniem no 4 līdz 7 gadiem.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Vilde informē, ka piecgadniekiem un sešgadniekiem vietu dārziņā garantē likums, tāpēc pašlaik viņi gribot negribot tiek iekārtoti uz mazuļu rēķina. I. Vilde atzīst – protams, mammām ir jāatgriežas darbā, un viņas vēlas mazo iekārtot dārziņā, diemžēl ne visur tas ir iespējams, jo bērnudārzos nav iespējams paredzēt vietas pusotru gadu veciem bērniem. Ja dārziņš ir neliels un tajā ir, piemēram, četras grupiņas, tad, visticamāk, mazuļus neuzņems, tikai – sākot no trīs gadu vecuma.

Bērnudārzs Imantā nav vienīgais, kurš šovasar ir atjaunots, lai varētu uzņemt jaunus audzēkņus. Pēc Īpašuma departamenta pasūtījuma šovasar dažādu veidu teritorijas labiekārtošanas darbi veikti 35 pašvaldības bērnudārzos: 17 no tiem ierīkoti jauni rotaļu laukumi, ap sešu bērnudārzu teritorijām mainīti žogi, 12 pirmsskolas izglītības iestādēs notiek celiņu veidošana. Kopā teritoriju labiekārtošanā Rīgas dome ieguldījusi 781 000 latu. Katrā bērnudārzā rotaļu laukumi tiek veidoti individuāli. Rotaļu laukuma iekārtošana izmaksā apmēram 20 000 latu.

***

UZZIŅAI

Uz šā gada 1. septembri no rindā reģistrētajiem ar vietām bērnudārzos nav nodrošināti kopumā 6708 bērni, no tiem:

2007. gadā dzimušie – 1325;

2008. gadā dzimušie – 2992;

2009. gadā dzimušie – 1827.

Avots: RD Izglītības, kultūras un sporta departaments

Svarīgākais