Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Būvniecība silda ekonomiku: uzlabo Dailes teātra ēku

CITA VIDE. Vispirms arhitektes Martas Staņas projektētā Dailes teātra ēka kļūs energoefektīvāka, vēlāk plānots paplašināt teritorijas zaļo zonu – no vairākiem desmitiem teritorijā esošo koku tiks izzāģēti astoņi, kuri pēc ekspertu izvērtēšanas atzīti kā savu mūžu nokalpojuši, un to vietā papildus iestādīti vismaz 23 jauni lielizmēra koki, kā arī tiks ierīkoti soliņi un laternas © Publicitātes foto

Dailes teātra ēka tiks siltināta, lai samazinātu elektroenerģijas un apkures izmaksas. VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) šos darbus bija iecerējusi uzsākt pagājušā gada rudenī, tomēr iepirkuma konkursa termiņš tika pagarināts, pēc tam bija sūdzības izskatīšana, un darbi uzsākti tagad.

VNĪ informē, ka Dailes teātra ēkai tiks siltinātas ārsienas, skatuves tornis un jumti. Ēkas fasādes atjaunošanas un siltināšanas darbus paredzēts veikt 16 mēnešu laikā. Tomēr VNĪ vadība pieļauj, ka Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ termiņus varētu mainīt. Šī līguma summa ir 1,66 miljoni eiro, no kuriem 85 procenti ir Eiropas Savienības līdzekļi un 15 procenti valsts līdzfinansējums.

Vispirms ir jāveic teātra ēkas energoefektivitātes uzlabošana, pēc tam tiks sakārtots teātra priekšlaukums. Šos darbus īstenos kārtās, un pirmajā kārtā plānoti darbi Dailes teātra aizmugures pagalmā un Epikūra dārzā, darbus uzsāks vasarā.

Priekšlaukums, tajā skaitā skvērs, ir dalīts īpašums - pieder gan valstij, gan Rīgas pašvaldībai. Tāpēc VNĪ un Rīgas domes Īpašuma departaments rīkoja vairākas tikšanās, arī ar arhitektiem, lai kopīgi rastu risinājumu laukuma sakārtošanai. Vēl pērn teātra vadība cerēja, ka laukumu izdosies sakārtot līdz teātra simtgadei šā gada novembrī.

Rīgas domes Īpašuma departaments izsludināja metu konkursu Dailes teātra teritorijas labiekārtošanai, kur astoņu iesniegto projektu konkurencē par labāko teritorijas sakārtošanai tika atzīta arhitektu biroja MADE arhitekti iecere. Tajā arhitekti piedāvāja priekšlaukumu iedalīt divās daļās - Šarlotes ielai tuvā zona būs ar apzaļumojumiem un soliem, otra laukuma daļa Brīvības ielas malā - bez apzaļumojumiem, vienlaikus tur likvidējot autostāvvietas.

Pagājušā gada nogalē VNĪ ar Rīgas domi noslēgusi trīspusēju līgumu ar SIA MADE arhitekti par būvniecības ieceres izstrādi teātra priekšlaukuma un parka labiekārtošanai.