Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Covid-19 patversmē "Zilais krusts": inficēto skaits pieaudzis līdz 30

© Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

Evaņģēlisko kristiešu draudzes nakts patversmē "Zilais Krusts" konstatēti vēl trīs jauni ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 saslimušie, tādējādi kopējais sasirgušo skaits pieaudzis līdz 30, piektdien preses konferencē pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Daži no šiem inficētajiem pirms slimības konstatēšanas bija ārstniecības iestādēs, un, kā norādīja Perevoščikovs, vismaz divi palika par infekcijas avotiem citiem inficētājiem.

Tāpēc SPKC eksperts iesaka ārstniecības iestādēm pievērst papildu uzmanību tiem pacientiem, kuriem nav pastāvīgas dzīvesvietas. Šajos gadījumos tiek mudināts veikt īpašus piesardzības pasākumus.

Ņemot vērā, ka šis uzliesmojums nav noticis uzreiz, proti, sasirgušie jau pirms uzliesmojuma konstatēšanas bija inficēti, liecina par to, ka līdz izolācijai viņi brīvi pārvietojās apkārt un, iespējams, legāli vai nelegāli piestrādāja, norādīja Perevoščikovs. Tāpēc darba devējiem, kuri ir nolīguši darbiniekus bez pastāvīgas dzīvesvietas, vajadzētu būt uzmanīgiem un apsvērt iespējamību, ka Covid-19 varētu būt izplatījies darba vietā.

Kā iesaka Perevoščikovs, ja šāds darbinieks ir strādājis un citiem tā rezultātā citiem strādājošajiem parādās viegli respiratorās saslimšanas simpotmi, būtu jāapsver darbinieku testēšana.

Jau ziņots, ka patversme "Zilais krusts" ir viena no piecām Rīgas pašvaldības līguma organizācijām, kas nodrošina nakts patversmes pakalpojumus, tajā skaitā arī cilvēkiem ratiņkrēslos.

Patversmē patlaban uzturas 102 klienti, no kuriem 11 klienti pārvietojas riteņkrēslā. No darbiniekiem patversmes telpās šobrīd uz vietas atrodas iestādes vadītāja, sociālā darbiniece un trīs brīvprātīgie. Klientiem tiek nodrošināta ēdināšana trīs reizes dienā.

Rītdien sāksies slimo patversmes klientu nodalīšana no veselajiem, informēja pašvaldībā, norādot, ka visiem saslimušajiem slimība norit vieglā formā.

1.aprīlī patversmē papildināti krājumi ar dezinfekcijas līdzekļiem un piegādāti nepieciešamie medikamenti. Atbildīgajiem darbiniekiem ir nodrošināti cimdi un maskas, bet klientiem maskas vēl tiek gaidītas. Visās telpās ir izvietoti dezinfekcijas līdzekļi un visiem iemītniekiem divas reizes dienā mēra temperatūru, skaidroja pašvaldībā.

Kā ziņots, plaša inficēšanās ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 minētajā patversmē tika konstatēta pirmdien, tāpēc visiem tajā noteikta karantīna. Ar Covid-19 inficējušies vismaz 27 cilvēki un starp tiem ir gan patversmes klienti, gan darbinieki.