Sola pieņemt Rīgas 2020.gada budžetu, iekļaujot naudu atbalsta pasākumiem Covid-19 seku likvidēšanai

© Oksana Džadana/F64

Rīgas domes pagaidu administrācija tuvākajā laikā plāno pieņemt pašvaldības 2020.gada budžetu, nodrošinot pašvaldības pamatvajadzības un iekļaujot tajā arī līdzekļus Covid-19 seku likvidēšanai.

Aģentūrai LETA pagaidu administrācijas pārstāve Jana Jentkus norādīja, ka administrācija jau tuvākajā laikā pieņems pašvaldības 2020.gada "bāzes budžetu", cieši vadoties no valdības sniegtajām vadlīnijām Covid-19 seku likvidēšanai. "Bāzes budžets" nozīmē to, ka netiks paredzēti līdzekļi dažādu iepriekšējā sasaukuma politiķu dotajiem solījumiem, taču kādas tieši programmas varētu tikt anulētas - pagaidām vēl nav izlemts.

"Politiskos lēmumus vēlāk varēs pieņemt jaunais sasaukums," sacīja Jentkus.

Viņa norādīja, ka pašvaldības sniegtais atbalsts uzņēmējiem lielā mērā būs atkarīgs no valdības pieņemtajiem Ministru kabineta noteikumiem attiecībā uz likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību" paredzētajiem atbalsta pasākumiem.

"Mūsu atbalsts uzņēmējiem būs atbilstošs tam, ko Ministru kabineta noteikumi nosaka par pašvaldības kompetenci. Apkopojot nepieciešamā atbalsta apmēru arī ieplānosim naudu šiem pasākumiem," sacīja Jentkus.

Runājot par atbalstu uzņēmējiem, viņa norādīja, ka patlaban atbildīgās domes institūcijas apkopo iespējamos risinājumus un piedāvājumus, un sazinās ar uzņēmējiem, lai saprastu, kāds tieši atbalsts būtu vislietderīgākais. Piemēram, Īpašuma departaments strādā pie vienota, bet diferencēta regulējuma, lai nodrošinātu vienveidīgu atbalsta pasākumu piemērošanu, piemēram nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu atvieglojumiem, nomas maksājumu termiņiem un nomas maksas samazinājumiem un tamlīdzīgi.

Tādu pat darbu veic arī Rīgas tūrisma attīstības birojs (RTAB), kurā izveidota krīzes vadības padome, kas strādā pie "nozares atjaunošanas plāna". RTAB pārstāvji patlaban veic pārrunas ar tūrisma nozares pārstāvjiem par tiem nepieciešamo pašvaldības atbalstu, par tūristu skaita samazinājumu, tirdzniecības rādītāju kritumu un citiem aspektiem. Birojs arī atcēlis visus plānotos mārketinga un komercpasākumus, lai ietaupīto naudu varētu vēlāk novirzīt nozares atbalsta pasākumiem.

Administrācijas vadītājs Edvīns Balševics aģentūrai LETA norādīja, ka Rīgas domē ir izveidota Krīzes vadības komisija, kas ietver Rīgas sadarbības teritorijas civilās aizsardzības komisiju un pieaicinātās personas no pašvaldības departamentiem un kapitālsabiedrībām. Tā sanāk vismaz reizi nedēļā vai nepieciešamības gadījumā - biežāk.

"Šajā komisijā strādā visu departamentu, kapitālsabiedrību un citu iesaistīto iestāžu vadītāji. Pirmajās sēdēs pieņēmām lēmumus par ārtelpas pasākumu atcelšanu, piesardzības pasākumiem sabiedriskajā transportā, pirmsskolas izglītības iestādēs, sociālo palīdzību iedzīvotājiem, par iekšējā darba attālinātu koordinēšanu, apkopojām informāciju par pieejamajiem aizsarglīdzekļiem un tamlīdzīgi," sacīja administrācijas vadītājs.

Viņš pauda viedokli, ka "pašvaldība ir mobilizējusies" un izmanto visas nepieciešamās tehnoloģijas, lai nodrošinātu kvalitatīvu darbu arī attālinātā režīmā. Viņš arī pauda viedokli, ka šī situācija noteikti uzlabos domes iestāžu spēju operatīvi reaģēt krīzes situācijās un neizslēdza iespēju, ka daudzus ieviestos attālinātās darba sistēmas pasākumu varētu integrēt ikdienas darbā arī pēc krīzes situācijas beigām.

Rīgas domes administrācija atgādina, ka pašvaldībā jau ir norobežoti lielākie bērnu rotaļu laukumi un aicina iedzīvotāju neapmeklēt arī tos spēļu laukumus, kuri ir publiski pieejami. Dome aicina izvērtēt nepieciešamību izmantot sabiedrisko transportu un došanos uz publiskām vietām, kur varētu sanākt liels cilvēku skaits.

Tāpat dome aicina aktīvi sazināties ar Labklājības departamentu, biedrībām "Latvijas Sarkanais krusts" un "Latvijas Samariešu apvienība", kas ir gatavi sniegt palīdzību cilvēkiem, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā un paši nevar sagādāt sev pārtiku vai citas lietas.

Kopumā Rīgas 2020.gada budžeta izdevumi līdz šim tika plānoti 1,063 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumi - 940,26 miljonu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 pēdējā diennaktī apstiprināta vēl 24 cilvēkiem, līdz ar to kopumā ar to valstī saslimis 221 cilvēks, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

No 13.marta līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Svarīgākais