Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pagaidām atkritumu līgumi jāslēdz elektroniski

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju koronavīrusa Covid-19 dēļ, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi pārtraukuši klientu apkalpošanu klātienē.

Rīgā jaunie atkritumu apsaimniekošanas līgumi ir jānoslēdz līdz 19. maijam ieskaitot. Tā kā iedzīvotāji tika mudināti līgumus slēgt iespējami ātrāk, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumi pašreizējos apstākļos informē, ka iedzīvotāji aicināti ar uzņēmumiem sazināties, zvanot pa telefonu, elektroniskā veidā vai pa pastu.

SIA Clean R aicina klientus, kuriem ir jāpārslēdz līgumi par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem, darīt to elektroniski vai telefoniski, izmantot izdrukātas līguma kopijas un atsūtīt tās pa pastu, kā arī izmantot apmaksātas atpakaļ sūtāmas līguma formas, kas tiks nosūtītas visiem privātmāju iedzīvotājiem Rīgā Clean R apkalpošanas zonā jau šīs nedēļas laikā.

Iedzīvotāji un uzņēmumi pieteikt pakalpojumus un saņemt informāciju var, zvanot uz tālruni 67111001 darba dienās no pulksten 8 līdz 17, kā arī elektroniski mājaslapā www.cleanr.lv, sadaļā e-pakalpojumi, un rakstot uz e-pastu kc@cleanr.lv.

SIA Eco Baltia vide informē, ka līgumus var noslēgt mājaslapā https://www.ecobaltiavide.lv/visi-pakalpojumi/, sadaļā Klientiem, izvēloties Līguma noslēgšana. Līguma noslēgšanu var pieteikt, arī rakstot uz e-pastu info@ecobaltiavide.lv. Uzņēmums izveidos mobilo aplikāciju, kas būs pieejama no 1. jūlija.

Pieteikt pakalpojumus un saņemt atbildes uz jautājumiem iedzīvotāji aicināti mājaslapā www.ecobaltiavide.lv vai sazinoties ar klientu centru pa tālruni 8717 un rakstot uz e-pastu info@ecobaltiavide.lv. Zvanu centra darba laiks ir no pulksten 9 līdz 17 katru darba dienu.

Uzņēmums Lautus Vide informē, ka iedzīvotāji un uzņēmumi pakalpojumus var pieteikt un informāciju saņemt, zvanot uz tālruni 60000011 darba dienās no pulksten 9 līdz 17, kā arī elektroniski mājaslapā https://lautusvide.lv/. Mājaslapā var aizpildīt arī apsaimniekošanas līguma pieteikumu.

Lai noskaidrotu savu atkritumu apsaimniekošanas zonu un pakalpojuma sniedzēju, aicinām apmeklēt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājaslapu mvd.riga.lv vai sazināties ar zvanu centru pa tālruni 67474700 (pirmdien no plkst. 8.30 līdz 18.00, otrdien, trešdien un ceturtdien no plkst. 8.30 līdz 17.00 un piektdien no plkst. 8.30 līdz 16.00) vai rakstīt uz e-pastu: atkritumi@riga.lv.

1. zonu (Centra rajons un Latgales priekšpilsēta) apkalpos SIA Clean R, un maksa par sadzīves nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu būs 16,14 eiro (ar PVN) par 1 m³;

2. zonu (Kurzemes rajons) apkalpos SIA Clean R, un maksa par sadzīves nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu būs 16,43 eiro (ar PVN) par 1 m³;

3. zonu (Zemgales priekšpilsēta) apkalpos pilnsabiedrība Lautus Vide, un maksa par sadzīves nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu būs 12,12 eiro (ar PVN) par 1 m³;

4. zonu (Vidzemes priekšpilsēta un Ziemeļu rajons) apkalpos SIA Eco Baltia vide, un maksa par sadzīves nešķiroto atkritumu apsaimniekošanu būs 16,53 eiro (ar PVN) par 1 m³.

Katrā zonā pašvaldība kontrolē pakalpojuma cenas, visiem uzņēmējiem ir noteiktas vienādas prasības (piemēram, viens dalīto atkritumu savākšanas punkts uz 700 iedzīvotājiem, bezmaksas konteineri iedzīvotājiem) un līgumu var noslēgt tikai ar savas zonas atkritumu apsaimniekotāju.

Līgumus par atkritumu apsaimniekošanu daudzdzīvokļu namos slēdz māju apsaimniekotāji vai pārvaldnieki.

Valsts un pašvaldības iestādēm nav jāorganizē iepirkumi par atkritumu apsaimniekošanu, bet jānoslēdz līgums ar savas zonas atkritumu apsaimniekotāju.

Slēdzot līgumus, iedzīvotājiem būs iespēja izvēlēties sev piemērotāko atkritumu konteineru un nepieciešamo izvešanas biežumu, nodrošinot regulāru atkritumu izvešanu, ņemot vērā īpašumā radīto atkritumu daudzumu.

Individuālajām dzīvojamām mājām atkritumi jāizved ne retāk kā reizi četrās nedēļās, ja dzīvojamā mājā dzīvesvietu deklarējušas ne vairāk kā divas personas un izvesto atkritumu daudzums mēnesī ir 120 litru neatkarīgi no atkritumu savākšanas veida, vai arī reizi divās nedēļās, ja dzīvojamā mājā dzīvesvietu deklarējušas vairāk nekā divas personas. Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām atkritumi jāizved ne retāk kā reizi nedēļā.

Nedzīvojamām ēkām, kurās tiek veikta saimnieciskā darbība (biroji, skolas, stacijas un citas tamlīdzīgas ēkas) - vismaz reizi četrās nedēļās. Saimnieciskās darbības veicējam, kura darbība ir saistīta ar pārtikas preču tirdzniecību, sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu vai kas nodarbojas ar pārtikas produkcijas ražošanu vai apstrādi, atkritumi jāizved vismaz reizi četrās nedēļās.

Bioloģiski noārdāmie atkritumi jāizved biežāk, piemēram, vasarā - reizi trīs dienās.

***

IEVĒRO!

Visi atkritumu apsaimniekotāji nodrošinās arī bioloģiski noārdāmo atkritumu dalīto vākšanu par atsevišķu maksu:

1. zonā - 9,36 eiro (ar PVN) par 1 m³;

2. zonā - 9,68 eiro (ar PVN) par 1 m³;

3. zonā - 7,26 eiro (ar PVN) par 1 m³;

4. zonā - 12,57 eiro (ar PVN) par 1 m³.