Rīgai – moderna paraugskola

© Gints Ivuškāns/f64

Pēc rekonstrukcijas Rīgas sanatorijas internātpamatskolu var uzskatīt par modernāko mācību iestādi galvaspilsētā un pat Latvijā. Tās atjaunošanai Rīgas dome izlietojusi 8,5 miljonus latu. Pašlaik skolā mācās gandrīz 130 bērnu.

Skolas direktore Anita Stukāne neslēpj nelielo apjukumu, ko izraisījušas jaunās un plašās telpas, jo iepriekš skolēni mācījās un pedagogi strādāja pēckara laikā celtās barakās. "Cita darba organizācija," viņa saka. Iepriekš pamatskolas ēkā varēja uzņemt 90 bērnu, tagad – vismaz 200 audzēkņu, arī ar kustību traucējumiem. Direktore stāsta, ka vecajās telpās internātskola bijusi kā bubulis, vecāki nelabprāt atstājuši bērnus uz visu nedēļu, toties tagad ir pretēji. Protams, situāciju ietekmē arī sociālekonomiskie apstākļi, bet liela nozīme ir videi – internāta guļamtelpas ir mājīgi iekārtotas, katrā četras gultas, skapis un galds.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), pēc rekonstrukcijas atklājot sanatorijas internātpamatskolu, nodēvēja to par modernāko skolu pilsētā. "Šī ēka ir kā paraugs tam, kādai ir jābūt skolai," sacīja mērs. Rekonstruētajā ēkā ir iekārtotas darbmācības telpas zēniem un meitenēm, bibliotēka ar lasītavu, arhīvs, ārstnieciskās vingrošanas telpa, kabineti pulciņu nodarbībām, tualetes, sapulču zāle, ārstnieciskās vannas un sauna. Skolas saimnieks Avijs Kalnietis aizrautīgi priecājas par moderno sporta zāli, kur var rīkot Baltijas mēroga sacensības, kā arī ūdensdziedniecības telpām ar džakuzi vannu un saunu. Tikko pieslēgs apkuri, bērni varēs izmantot ūdens procedūras, ko viņi ar nepacietību gaida.

Šī ir vienīgā izglītības iestāde Rīgā, kur tiek nodrošināta izglītība bērniem ar funkcionāliem traucējumiem (psihoneiroloģiskām saslimšanām). Bērni ar labām intelektuālām spējām bieži netiek galā ar mācībām paaugstinātas nervu sistēmas jutīguma, impulsivitātes, ātra noguruma un zemas koncentrēšanās grūtību dēļ. Tādiem skolēniem rodas grūtības saskarsmē, kas noved pie emocionālas nenoturības un agresīvas uzvedības. Tādēļ viņiem ūdens procedūras ļoti palīdz, saka A. Stukāne. Kaut arī kopš mācību gada sākuma pagājusi vien nedēļa, viņa ievērojusi, ka jaunā skola un sakoptā teritorija mainījusi bērnu uzvedību uz labo pusi.

Savukārt jaunuzbūvētajā ēkā atrodas internāta telpas, virtuve un mācību klases. Direktore priecājas par pavārēm, kuras prot dažādot ēdienkarti (dienā viena bērna ēdināšanai paredzēti 2,50 latu), toties pavārītēm prieks par moderno virtuvi, kur ļoti daudzas darbības ir automatizētas – ne tikai dārzeņi vairs nav jātīra ar rokām, bet pat lielos katlus var kustināt, nospiežot attiecīgu podziņu tālvadības pultī.

Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Andris Ameriks (LPP/LC) informē, ka arhitekte, projektējot skolas ēku, iepazinusies un izmantojusi Skandināvijas izglītības iestāžu pieredzi dažādu būvniecības materiālu izmantošanā, telpu iekārtojumā un noformējumā, apkures un ventilācijas sistēmu izbūvē. Piemēram, klases un garderobes no gaiteņa atdalītas ar sienu, kurā daļēji iebūvēts stikls. Tas tālab, lai pat garāmejot varētu redzēt, ko dara skolēni un vai kādam nav nepieciešama palīdzība. Viņš uzskata, ka šī skola ir modernākā Latvijā. Tāpēc internātpamatskolas pieredze varētu noderēt, iekārtojot citas pilsētas izglītības iestādes. "Neatkarības laikā Rīgā neviena skola nav uzcelta. Jā, projekts izmaksāja 8,5 miljonus latu, bet bērni un vide ir ieguvuši. Meža vidū ielikt skolas ēku – tas ir arhitektes meistardarbs," norāda A. Ameriks.

Pašlaik apmēram 80 procentu audzēkņu ir rīdzinieki, un A. Ameriks uzskata, ka skola iegūs popularitāti arī ārpus galvaspilsētas. Latvijā ir pavisam trīs šāda tipa internātpamatskolas – arī Rēzeknē un Kuldīgā –, bet tikai Rīga var atļauties realizēt tik apjomīgu un mūsdienīgu projektu.

***

UZZIŅAI

Projekta rādītāji

Zemesgabals 36 742 kvadrātmetri

Apbūves laukums 3879 kvadrātmetri

Ēku kopējā platība 7046 kvadrātmetri

Labiekārtojamās teritorijas laukums 23 470 kvadrātmetru

Rekonstrukcijai iztērētie līdzekļi 8,5 miljoni latu

Audzēkņu skaits līdz 200

Būvobjektā strādāja 800 darbinieku

Skolas ēku kompleksa rekonstrukciju pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma veica SIA Abora. Projekta autore – arhitekte Ināra

Kārkliņa no SIA Forma.

Šis ir otrs lielākais šā gada Rīgas domes investīciju objekts pēc ieguldīto līdzekļu apjoma.