Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

RĪDZINIEKIEM: līgumi par atkritumiem jānoslēdz visiem

JĀŠĶIRO. Iedzīvotājiem ir jāmaina paradumi – jo rūpīgāk šķiros atkritumus, jo mazāk būs jāmaksā © Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Visiem – gan privātpersonām, gan juridiskām personām – Rīgā ir jānoslēdz jauni līgumi par atkritumu apsaimniekošanu. Arī tad, ja atkritumu apsaimniekotājs nemainās, līgums jānoslēdz no jauna. Tas ir būtiskākais, kas pašlaik jāzina par jauno atkritumu apsaimniekošanas kārtību Rīgā.

Rīgas domes pagaidu administrācijas sēdē tika apstiprināti grozījumi saistošajos noteikumos, kas paredz samazināt kopējās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas tiem iedzīvotājiem, kas atkritumus šķiros. Tas ir jau nākamais posms - jaunā kārtība stāsies spēkā šā gada 20. maijā.

Rīga ir sadalīta četrās atkritumu apsaimniekošanas zonās, un katrā no tām atšķiras maksa par atkritumu izvešanu:

1. zonā - Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvajā teritorijā sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu nodrošinās uzņēmums Clean R (atkritumu apsaimniekošanas maksa 16,14 eiro par kubikmetru ar pievienotās vērtības nodokli);

2. zonā - Kurzemes rajona administratīvajā teritorijā - Clean R (atkritumu apsaimniekošanas maksa 16,43 eiro par kubikmetru);

3. zonā - Zemgales priekšpilsētas administratīvajā teritorijā - pilnsabiedrība Lautus Vide (atkritumu apsaimniekošanas maksa 12,12 eiro par kubikmetru);

4. zonā - Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvajā teritorijā - uzņēmums Eco Baltia vide (atkritumu apsaimniekošanas maksa 16,53 eiro par kubikmetru).

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājaslapā www.mvd.riga.lv, sadaļā Uzzini savu atkritumu apsaimniekošanas zonu, iedzīvotājiem ir iespēja noskaidrot savu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojuma sniedzēju. Meklētājā jāievada ielas nosaukums, būs redzami ielas numuri un zona. Tādējādi iedzīvotāji var uzzināt, cik būs jāmaksā par atkritumu izvešanu.

Turpmāk precizētie Rīgas domes saistošie noteikumi paredz, ka ir iespējams samazināt nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanas biežumu, kā arī no nākamā gada nosaka pienākumu atkritumu radītājiem, kas darbojas kādā no pārtikas piegādes ķēdes posmiem (primārā ražošana, pārstrāde un ražošana, pārtikas mazumtirdzniecība un citāda izplatīšana, restorāni un ēdināšanas pakalpojumi), dalīti vākt bioloģiski noārdāmos atkritumus, kas rodas to saimnieciskās darbības rezultātā.

Iedzīvotājiem, šķirojot atkritumus, būs reāla iespēja samazināt savas kopējās atkritumu apsaimniekošanas izmaksas. Ja iedzīvotāji iesaistās dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, tad atkritumu apsaimniekotājs samazina nešķiroto atkritumu izvešanas biežumu (nosakot divas reizes mazāku atkritumu izvešanu, kas nozīmē arī mazākas izmaksas). Tādējādi tiek veicināta atkritumu šķirošana un samazinātas atkritumu apsaimniekošanas izmaksas. Šķirotos atkritumus, piemēram, kartonu, stiklu, plastmasu, izved bez maksas.

KUR ZVANĪT

Iedzīvotāju ērtībām ir izveidots zvanu centrs - tālrunis 67474700, uz kuru zvanot ir iespēja uzdot interesējošos jautājumus.