Rīgā īsteno projektu plūdu novēršanai

© Publicitātes foto

Rīgas reljefa trīsdimensiju modelis turpmāk ļaus apzināt, paredzēt un novērst pilsētas teritoriju applūšanas riskus. Modeļa izstrāde ir tikai daļa no apjomīgā projekta Rīga pret plūdiem, kas noslēgsies 2012. gada 31. novembrī.

Projektu īsteno Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, to līdzfinansē Eiropas Savienības LIFE+ programma. Projekts ir unikāls Baltijas mērogā, jo līdz šim nekas līdzīgs šajā reģionā nav realizēts. Pilsētas attīstības departamentā norāda, ka projekta rezultāti varētu būt kā piemērs Latvijas reģionu un kaimiņvalstu pašvaldībām, kuru teritorijas ir pakļautas plūdu riskam. Galvenie projekta mērķi ir laikus izpētīt dažādus hidroloģiskos procesus, piemēram, plūdus, intensīvus nokrišņus, vēja uzplūdus, krastu noskalošanos, būtiskas gruntsūdeņu līmeņa izmaiņas un to sekas, kā arī izstrādāt risinājumus, ar kuru palīdzību var mazināt un novērst negatīvo ietekmi, ko nākotnē varētu radīt klimata pārmaiņas Rīgā.

Tāpēc trīsdimensiju Rīgas reljefa modelis tiks izmantots projekta ietvaros veiktajos pētījumos, kas jau ir uzsākti. Reljefa modelim dati iegūti ar aero lāzerskenēšanas metodi, tos varēs izmantot arī jaunu ēku būvniecības plānošanai un modelēšanai. Pamatojoties uz jau minētajiem pētījumiem, tiks izstrādāti ieteikumi un rekomendācijas reālu Rīgas teritorijas pretplūdu aizsardzības pasākumu ieviešanai, piemēram, dambju jeb aizsargvaļņu, aizvaru un slūžu rekonstrukcijai un būvniecībai, teritorijas uzbēršanai, lietus ūdens kanalizācijas un meliorācijas sistēmas uzlabošanai, kā arī krastu nostiprināšanai.

"Projekta ietvaros veicot pētījumus un izstrādājot ieteikumus un risinājumus nepieciešamajiem pretplūdu pasākumiem, tiks ņemti vērā arī sabiedrības ieteikumi, un mēs ceram uz aktīvu sabiedrības interesi un iesaisti šo problēmu risinājumu izstrādē," mudina Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzēvičs (LPP/LC), kurš arī darbojas LIFE+ projekta vadības komitejā.

LIFE programma ir Eiropas Savienības finanšu instruments, kas paredzēts dabas un vides aizsardzības jomas projektu atbalstam. Līdz šim programmas ietvaros ir līdzfinansēti jau 3104 projekti visā Eiropas Savienībā, vides aizsardzībā ieguldot ap 2,2 miljardiem eiro. Pašreizējā programmas fāze – LIFE+ – tiks īstenota līdz 2013. gadam.

Svarīgākais