Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Slavē Rīgas pils pieejamību cilvēkiem ar kustību traucējumiem

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" šodien pārbaudē secinājusi, ka Rīgas pils telpas apmeklētājiem ar kustību traucējumiem kopumā ir labi pieejamas.

Valsts prezidenta kanceleja aģentūru LETA informēja, ka kancelejas pārstāvji kopā ar minēto organizāciju kopīgi izvērtēja Rīgas pils pieejamību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Šāda iniciatīva kopā ar nevalstisko sektoru ir būtiska, pievēršot arī citu iestāžu, organizāciju un sabiedrības uzmanību, lai ikdienā risinātu vides pieejamības jautājumus ar mērķi solidarizēt un integrēt visas sabiedrības grupas.

Pēc Rīgas pils iepazīšanas organizācijas pārstāve Linda Cērpa atzina, ka pils telpas apmeklētājiem ar kustību traucējumiem kopumā ir labi pieejamas.

"Jāatzīst, ka vides pieejamība Rīgas pilī ir ļoti laba, it īpaši ņemot vērā ēkas vecumu un tās kultūrvēsturisko statusu. Viss nav ideāli, ir dažas lietas, kur ir iespējams rast uzlabojumus, piemēram, uzbrauktuves padarīt lēzenākas, nodrošināt pietiekamu apgaismojumu telpās, kas piekļaujas liftiem, tomēr kopējā situācija ir ļoti laba," norādīja Cērpa.

Savukārt Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis pēc tikšanās ar "Sustento" pārstāvjiem atzina, ka ir svarīgi domāt par vides pieejamību un komunikāciju ne tikai personu ar kustību traucējumiem kontekstā, bet arī rast risinājumus citu sabiedrības grupu nepieciešamību nodrošināšanai, lai veicinātu solidāru un integrētu sabiedrību.

"Runājot par vides pieejamību, ir jādomā arī par tiem cilvēkiem, kam ir redzes, dzirdes vai cita veida traucējumi. Balstoties uz šodienas ieteikumiem, organizēsim apmācības darbiniekiem, lai adekvāti, ātri un precīzi reaģētu uz cilvēku dažādajām vajadzībām, jo vairākus gadsimtus sena ēka ar saviem ierobežojumiem nav iemesls, lai nemeklētu risinājumus pieejamības veicināšanai," norāda Teikmanis.

Viņš arī aicina citas publiskā un privātā sektora iestādes domāt par vides pieejamības un komunikācijas risinājumiem personām ar kustību vai uztveres traucējumiem.