Rīgas konferencē diskutēs par Latvijas starptautiskajām interesēm

Eiropas Savienības turpmākās attiecības ar Ameriku un to ietekme uz Latviju, NATO stratēģija Afganistānā un karavīru izvešana no šīs valsts ir tikai dažas no tēmām, kuras 10. un 11. septembrī tiks aktualizētas ārpolitikas un drošības politikas forumā Rīgas konference 2010, ko rīko Latvijas Transatlantiskā organizācija kopā ar Latvijas Ārlietu un Aizsardzības ministrijām.

Eksperti šogad notiekošo konferenci vērtē kā saistošu un aizraujošu. Vakar notikušajā atvērtajā diskusijā par Latvijas ārpolitikas un drošības politikas aktualitātēm tika iezīmēti Rīgas konferences diskusiju temati. Piemēram, Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis uzsvēra, ka viens no centrālajiem drošības jautājumiem ir Eiropas Savienības (ES) un ASV attiecības. "Amerikas militārā klātbūtne Eiropā ir Eiropas drošības garants, kas ietver arī ekonomisko sadarbību," viņš uzsvēra, piebilstot, ka ES un Amerika ir un paliek stratēģiskie partneri. Savukārt Latvijas Universitātes profesore Žaneta Ozoliņa norādīja uz problēmu, kas var ietekmēt arī Latviju. Proti, Amerika nepietiekami rēķinās ar Eiropu, sacīja profesore. Ja abas neatradīs regulāru dialogu, no tā cietīs Latvijas drošība transatlantiskajās attiecībās. Viņa minēja, ka ES atrodas būtisku pārmaiņu priekšā un tā šobrīd strādā ar drošību un aizsardzību saistītiem jautājumiem. Tāpēc Rīgas konference ir lieliska iespēja diskutēt par šiem jautājumiem. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Rīgas konferencē ik gadu un šogad īpaši pulcējas pasaules līmeņa domātāji, akadēmiķi, žurnālisti, augsta ranga politiķi. Šogad piedalīsies arī trīs Baltijas valstu un Polijas prezidenti, uzstāsies ES attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, ārlietu un aizsardzības ministri.

Attiecības ar Poliju tiek akcentētas kā būtiskas, uzsverot šīs valsts arvien pieaugošo lomu Baltijas reģionā. Šajā forumā neiztikt bez pievēršanās operācijai Afganistānā, kas ir NATO prioritāte. Latvijas interesēs nenoliedzami ir rosināt diskusiju par NATO karaspēka izvešanas stratēģiju, kas tuvākā gada laikā, visticamāk, nenotiks. Gan Ž. Ozoliņa, gan aizsardzības ministrs Imants Lieģis (Pilsoniskā savienība) bija vienisprātis, ka Rīgas konferencē ir vērts prezentēt Latviju kā veiksmes stāstu izkļūšanai no krīzes. Ja I. Lieģis par veiksmes stāstu uzskata saglabāto valsts drošību, tad Ž. Ozoliņa akcentē nacionālās pašapziņas celšanu, ko mums vajadzētu demonstrēt prominentajā forumā.

Svarīgākais