Mudina Rīgas domi samazināt nepamatoti paaugstināto nodokļu slogu iedzīvotājiem

Apvienības "Vienotība" Rīgas domē pārstāvēto partiju "Jaunais laiks" un "Pilsoniskā savienība" deputāti pauduši nosodījumu nepamatotajai paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) iekasēšanai no pilsētas iedzīvotājiem un aicinājuši Rīgas domes vadību nekavējoties samazināt NĪN likmi atbilstoši likuma prasībām.

Paužot savu sašutumu, opozīcijas deputāti nosūtījuši vēstuli domes vadībai, kurā aicina domi atmaksāt pilsētas iedzīvotājiem pārmaksāto summu.

Opozīcijas deputāti skaidro, ka dome neesot veikusi izvērtējumu par iedzīvotāju nekustamo īpašumu objektiem un palīgtelpām, kurās netiek veikta saimnieciskā darbība, bet automātiski piemērojusi paaugstinātu NĪN likmi, tādējādi iekasējot lielāku NĪN apmēru, nekā to prasa likums.

Deputāti norāda, ka šāda domes rīcība novedusi pie nepamatotas nodokļu sloga palielināšanas Rīgas pilsētas iedzīvotājiem.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) ir saņēmusi vairākas sūdzības no Rīgas iedzīvotājiem, ka Rīgas domes izsūtītajos maksāšanas paziņojumos NĪN ir rēķināts, piemērojot atšķirīgas nodokļa likmes.

Lai arī FM jau vairakkārt esot sniegusi detalizētus skaidrojumus domes pārstāvjiem par NĪN piemērošanas un aprēķināšanas kārtību, pašvaldība nepamatoti esot paaugstinājusi saviem iedzīvotājiem nodokļu slogu.

FM rīcībā esošā informācija liecina, ka pēc NĪN likuma izmaiņām Rīga esot vienīgā pašvaldība visā valstī, kas atteikusies ņemt vērā FM skaidrojumus par likuma piemērošanu, ka nekustamo īpašumu objektiem, kuros dzīvojamo telpu apliekamais objekts veidojas no dzīvokļa un koplietošanas telpām, tas ir, garāžām, bēniņiem, kāpņu telpām, pagrabtelpām un citiem mājas ekspluatācijas elementiem, kas atrodas tajā pašā mājā un ir funkcionāli nedalāmi saistīti ar attiecīgo dzīvokli, piemēro samazinātās likmes no 0,1% līdz 0,3%. Tā vietā Rīgas pašvaldība saviem iedzīvotājiem piemēro paaugstināto nodokļa likmi 1,5% apmērā par koplietošanas telpām.

Savukārt Rīgas dome aicinājusi FM izstrādāt grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", lai novērstu konstatētos trūkumus likuma piemērošanā un nodrošinātu likuma normu atbilstību tā pieņemšanas mērķiem.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas domes Finanšu departamenta direktora biroja vadītājs Andris Konošonoks, saskaņā ar likumu "Par nekustamā īpašuma nodokli" daudzi rīdzinieki jau ir saņēmuši maksājumu paziņojumus par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) un Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvalde turpina darbu, lai noteiktajā termiņā - līdz 15.septembrim - izsūtītu paziņojumus visiem nodokļa maksātājiem.

Konošonoks uzsver, ka nodokļa aprēķins tiek veikts saskaņā ar spēkā esošajām likuma normām. Diemžēl, tās piemērojot, Rīgas pašvaldība esot saskārusies ar būtiskām pretrunām.

Tas attiecas uz nodokļa maksātājiem, kuru īpašumā ir nedzīvojamās telpas, kas atrodas dzīvojamajās ēkās, piemēram, garāžu, autostāvvietu īpašniekiem. Minētās nedzīvojamās telpas reģistrētas atsevišķā zemesgrāmatu nodalījumā kā patstāvīgs īpašums un visbiežāk pieder domājamās daļās vairākiem kopīpašniekiem.

Likumā ir uzskaitīti objekti, kas ar nodokli netiek aplikti, tostarp noteikts, ka ar nodokli neapliek dzīvojamo ēku palīgēkas un kooperatīvo sabiedrību garāžas. Tādejādi likumdevējs ir noteicis atšķirīgu regulējumu garāžām, kas ir atsevišķi stāvošas un reģistrētas kā palīgēkas, un garāžām, kas atrodas dzīvojamajās mājās un kā atsevišķi īpašumi reģistrēti zemesgrāmatā.

Ņemot vērā, ka minētās nedzīvojamās telpas, kas atrodas dzīvojamajās mājās, nav palīgēkas, tās saskaņā ar likuma redakciju ir nodokļa objekti un tām jāpiemēro nodokļa likme 1,5%.

Patlaban nodokļu administrācija ir saskārusies ar nodokļu maksātāju neizpratni un protestiem par lielo nodokļa apmēru, kas, piemēram, dzīvojamajā mājā esošai autostāvvietai vidēji ir apmēram 100 lati.

Līdz 1.septembrim par šiem jautājumiem ir saņemtas 118 nodokļu maksātāju sūdzības. Nodokļu maksātāji uzskata, ka šādiem īpašumiem - nedzīvojamajām telpām, piemēram, garāžām, autostāvvietām, kas atrodas dzīvojamajās mājās, - būtu piemērojama mājokļa likme 0,1%-0,3%.

Izprotot šo problēmu, Rīgas pašvaldība tomēr esot konstatējusi, ka mājokļa likmes piemērošana šādiem īpašumiem ir pretrunā ar likumā ierakstītajām normām, kas nosaka, ka mājokļa likme piemērojama tikai telpu grupām, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana.

Turklāt, analizējot likumu kopumā, Rīgas pašvaldība ir secinājusi, ka likumā viens no būtiskākajiem ir nodokļa progresivitātes princips - par dzīvokļu īpašumu ar mazu kadastrālo vērtību ir jāmaksā mazāks nodoklis, bet par dzīvokļa īpašumu ar lielu kadastrālo vērtību un īpašumiem, kuru izmantošana nav dzīvošana, ir noteikts lielāks nodoklis.

Līdz ar to mājokļa likmes piemērošana autostāvvietām un garāžām, kas atrodas dzīvojamās mājās un kā atsevišķi īpašumi reģistrēti atsevišķos zemesgrāmatas nodalījumos, būtu pretrunā ne tikai tiesību normas rakstītajam tekstam, bet arī pretrunā likumā iestrādātajam progresivitātes principam, norādīja Konošonoks.

Latvijā

VSIA “Latvijas valsts ceļi” (LVC) ir izsludinājusi apjomīgu iepirkumu ceļu apgaismojuma uzturēšanai un modernizācijai. Vieni no pretendentiem esot Valsts kontroles izgaismoto dārgo auto elektrouzlādes staciju būvētāji – SIA “Reck”.

Svarīgākais