Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nacionālās operas ēka bez atlīdzības nonāk valsts īpašumā

© Rūta Kalmuka/F64 Photo Agency

Valdība otrdien lēma Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) ēku bez atlīdzības pārņemt valsts īpašumā un nodot Kultūras ministrijas (KM) valdījumā.

Ministrija uzsver, ka LNOB turpinās darbību Aspazijas bulvāra 3 ēkā, lai radītu daudzveidīgas un kvalitatīvas profesionālās operas un baleta mākslas izrādes, nodrošinot repertuāra plašumu un veicinot jaunradi, kā arī nacionālās identitātes nostiprināšanu.

Tāpat LNOB ēkā turpinās nodrošināt profesionālās operas un baleta mākslas popularizēšanu un pieejamību plašai Latvijas sabiedrībai, ar operas un baleta izrāžu starpniecību sekmēt bērnu un jauniešu personības veidošanos un popularizēt Latvijas operas un baleta mākslas sasniegumus ārvalstīs, apgūt starptautisko pieredzi operas un baleta mākslas jomā, veicinot izcilību, kā arī nodrošināt kapitālsabiedrības finanšu, tehniskās un tehnoloģiskās darbības efektivitāti un ilgtspēju, norāda KM.

Operas nama turpmākā uzturēšana tiks nodrošināta no KM dotācijas VSIA "Latvijas Nacionālā opera un balets" un tās pašu finanšu līdzekļiem. Ņemot vērā, ka iepriekš Rīgas pilsētas pašvaldībai tika maksāta nomas maksa par nekustamo īpašumu, turpmāk attiecīgie finanšu līdzekļi tiks novirzīti LNOB ēkas uzturēšanai, lēma valdība.

LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš norādījis, ka šī gada LNOB budžeta ietvaros paredzēts veikt neatliekamos darbus, kas saistīti ar ugunsdrošības sistēmas sakārtošanas uzsākšanu. Darbiem jau izstrādāti un apstiprināti projekti, tiek precizētas tehniskās prasības.

"Ievērojot to, ka Operas ēka ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, norit konsultācijas par iespējami saudzīgāko darbu veikšanas metodi. Atsevišķu darbu veikšana sadalīta kārtās, lai nodrošinātu nepārtrauktu operas un baleta darbu. Attiecībā uz turpmāk veicamajiem darbiem ēkā, veicam ilgtermiņa investīciju plāna izstrādi, meklējot finansējuma avotu katrai konkrētajai vajadzībai," akcentēja Voldiņš.

Tāpat valdība lēma, ka KM, nostiprinot zemesgrāmatā īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu, nodrošinās valsts īpašuma tiesību nostiprināšanu uz laiku, kamēr ēka tiek izmantota valsts pārvaldes funkciju kultūras jomā īstenošanai, un ierakstīs atzīmi par aizliegumu atsavināt šo ēku un apgrūtināt to ar hipotēku bez atsevišķas Rīgas pilsētas pašvaldības piekrišanas.

Tāpat Ministru kabinets noteicis, ka ēku bez atlīdzības nodos Rīgas pilsētas pašvaldībai, ja tā vairs netiks izmantota valsts pārvaldes funkciju kultūras jomā īstenošanai.

LNOB ēka Aspazijas bulvārī 3 sastāv no vēsturiskās ēkas, piebūves, pacēlāja nojumes un vienstāva ēkas - kases, kā arī ar attiecīgajām būvēm saistīto zemesgabalu 12 095 kvadrātmetru platībā.

Kā vēstīts, pagājušā gada 18.decembrī Rīgas dome piekrita bez atlīdzības nodot ministrijai LNOB ēku, Aspazijas bulvārī 3. Kopš 1998.gada ēku komplekss piederēja Rīgas pilsētai, bet LNOB kapitāldaļu turētājs bija KM.

Pērn 17.decembra Ministru kabineta sēdē tika atbalstīts KM lūgums par 774 260 eiro piešķiršanu ministrijai, lai kompensētu Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas nami" veiktos kapitālieguldījumus LNOB ēkā.