Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Plāno piešķirt jaundzimušā pabalstu arī mazāk nekā gadu Rīgā deklarētajiem vecākiem

© Rūta Kalmuka/ F654 Photo Agency

Rīgas domes Sociālo jautājumu komiteja šodien atbalstīja ieceri palielināt vienreizējo jaundzimušo pabalstu no 150 līdz 250 eiro, kā arī ieviest 50 eiro pabalstu vecākiem, kuri Rīgā deklarēti mazāk nekā 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas.

Līdz šim pabalsts par katru jaundzimušo vecākiem, kuri Rīgas administratīvajā teritorijā savu dzīvesvietu deklarējuši ne mazāk kā 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas, bija 150 eiro, bet tiem, kuri deklarēti Rīgā mazāk par gadu pabalsts netika izmaksāts.

Šodien komiteja pieņēma grozījumus, kas paredz, ka vismaz gadu deklarētajiem vecākiem pabalsts tiks palielināts līdz 250 eiro, bet tiem, kuri mazāk nekā gadu - tiks ieviests pabalsts 50 eiro apmērā. Pabalstu varēs saņemt tikai viens no vecākiem.

Saskaņā ar Rīgas domes Labklājības departamenta sniegto informāciju, 2019.gadā pabalstu jaundzimušo aprūpei saņēma 5965 personas kopsummā par 894 750 eiro.

2020.gada budžeta projektā plānots, ka vienreizēju pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu pieprasītāju skaits varētu sasniegt 6208 personas, kas nozīmē, ka pabalsta izmaksai nepieciešams 1,55 miljoni eiro.

Finansējums pabalsta palielināšanai bija paredzēts jau izstrādājot 2020.gada departamenta budžeta pieprasījumu, tādēļ papildu līdzekļi patlaban netiek lūgti.

Rīgas pašvaldība jaundzimušo pabalstu nodrošina kopš 2002.gada.

Galējais lēmums par pabalsta palielināšanu vēl būs jāpieņem Rīgas domei. Ja dome lēmumu nepieņems - pabalsts palielināts netiks.