Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Daļa rīdznieku par atkritumu apskaimniekošanu maksās vairāk

© F64

Līdz ar jauno Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas iepirkuma daļai galvaspilsētas iedzīvotāju pieaugs apsaimniekošanas tarifs par nešķirotajiem atkritumiem, savukārt citai daļai tas varētu samazināties, pastāstīja atkritumu apsaimniekotāji.

"Clean R" izpilddirektors Valerijs Stankevičs atklāja, ka atkritumu apsaimniekotāja piedāvātais tarifs par nešķiroto jeb sadzīves atkritumu izvešanu Centra rajonā un Latgales priekšpilsētā ir 16,14 eiro par kubikmetru ar pievienoto vērtību nodokli (PVN), savukārt Kurzemes priekšpilsētā - 16,43 eiro par kubikmetru ar PVN.

"Tā kā tarifi klientiem Rīgā atšķiras, atkarībā no noslēgtajiem līgumiem ar esošajiem pakalpojumu sniedzējiem, būs gan klienti, kam tarifs samazināsies, gan klienti, kam tarifs pieaugs, taču prognozējam, ka izmaiņas nebūs būtiskas," viņš uzsvēra.

Viņš piebilda, ka šķiroto atkritumu (stikls, vieglais iepakojums) izvešana, tāpat kā līdz šim, klientiem tiks nodrošināta bez maksas, savukārt, par bioloģisko atkritumu savākšanu klientiem tiks piemērots samazināts tarifs. Šķiroto atkritumu savākšanai privātpersonām tiks piedāvātas somas vai konteineri, daudzdzīvokļu namiem un juridiskām personām - marķēti konteineri.

Kā norādīja Stankevičs, saskaņā ar konkursa nolikumu, papildus jau ierastajām lietām, nodrošinās dalītu bioloģisko atkritumu savākšanu, pirmo divu gadu laikā tiks veikta visu konteineru čipošana ar RFID čipiem, lai būtu vieglāk identificēt konteineru piederību un izvairītos no nesaprašanām ar klientiem par konteineru izvešanu. Tāpat "Clean R" turpinās klientiem piedāvāt iegādāties arī atkritumu maisus neregulāram papildus atkritumu apjomam. Šo maisu cenā būs iekļauta arī pašu atkritumu izvešana, un tos varēs novietot pie sava konteinera tā izvešanas dienā, viņš stāstīja.

Tāpat no 2025.gada tiks nodrošināta dalīta tekstila un apģērbu vākšana, atklāja "Clean R" vadītājs.

"Tā kā nolikuma prasības neparedz būtiskus jauninājumus vai prasības savākšanas autoparkam, plānojam izmantot jau esošo atkritumu savākšanas tehniku. Šķiroto atkritumu savākšanas laukumu izveidi nodrošinās pašvaldība, tāpat nav paredzēta pazemes konteineru izbūve un konteineru nojumju uzstādīšana," viņš skaidroja.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka lielākais izaicinājums būs sākt dalītu bioloģisko atkritumu, piemēram, dažādas mizas, puvuši augļi un dārzeņi, kā arī pļauta zāle un bioplastmasa, vākšanu, kas, ņemot vērā atkritumu specifiku, saistīta ar daudziem izaicinājumiem gan operatoriem, gan iedzīvotājiem.

"Tāpat iedzīvotājiem jāņem vērā, ka, neatkarīgi no šī iepirkuma, no nākamā gada tiks slēgtas visas atkritumu šahtas daudzstāvu namos, kas prasīs zināmu pielāgošanos. Šīs izmaiņas ir paredzētas, lai iedzīvotājus stimulētu šķirot atkritumus, tādejādi ieguvums būs mazāki atkritumu apsaimniekošanas rēķini," skaidroja Stankvičs.

"Eco Baltia vide" preses sekretāre Daiga Buča atklāja, ka, salīdzinot ar uzņēmuma esošajām nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu cenām Rīgā, iepirkuma rezultātā tā samazināsies, jo iepirkumā bija definēti konkrēti kritēriji, prasības, prognozējamais līguma periods, pakalpojumu apjoms un arī darbības zona.

"Tas savukārt ļauj ilgtermiņā plānot darbu, veidot efektīvāku loģistikas sistēmu un arī kopējos procesus pakalpojumu nodrošināšanai. Iepirkumā mūsu piedāvātā maksa par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu, ieskaitot arī atkritumu šķirošanas infrastruktūras paplašināšanu, ir 13,79 eiro par kubikmetru bez PVN jeb 16,69 eiro par kubikmetru ar PVN," viņa atklāja.

Viņa piebilda, ka visiem "Eco Baltia vide" klientiem Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas zonā par zemāku tarifu tiks nodrošināta iespēja šķirot arī bioloģiskos atkritumus. Bioloģisko atkritumu apsaimniekošanas tarifs būs 10,39 eiro par kubikmetru bez PVN jeb 12,57 eiro par kubikmetru ar PVN. Bioloģisko atkritumu šķirošana tiks nodrošināta pēc iedzīvotāju pieprasījuma, nodrošinot atsevišķu konteineru un arī maršrutu to tukšošanai.

Kā skaidroja Buča, iedzīvotāju ērtībai uzņēmums strādās pie vienošanās ar citiem operatoriem, ka gan "Eco Baltia vide" esošajiem klientiem, gan arī jaunajiem klientiem nav jāmaina atkritumu konteineri, bet operatori savstarpēji vienojas par to pārpirkšanu vai pārņemšanu, lai pārmaiņu process būtu maksimāli ērtāks un vienkāršāks iedzīvotājiem.

Runājot par iepirkumā plānotajām investīcijām, Buča stāstīja, ka, lai saskaņā ar iepirkuma prasībām sāktu darbu jaunajā teritorijā, uzņēmums investēs vairāk nekā divus miljonus eiro. Nākamajos periodos investīcijas tiks turpinātas - pamatā atkritumu šķirošanas infrastruktūrā un pakalpojumu nodrošināšanas kvalitātes celšanā, kā arī ilgtspējīgākos tehniskajos risinājumos.

Pēc Bučas teiktā, saskaņā ar iepirkuma nolikuma prasībām divu gadu laikā atkritumu apsaimniekotājam apkalpotajās teritorijās jāizveido vismaz viens atkritumu šķirošanas punkts uz 700 iedzīvotājiem jeb aptuveni 400 vietas, kurās iedzīvotāji varēs šķirot gan stikla iepakojumu, gan vieglo iepakojumu - plastmasas, kartona un metāla iepakojumu.

Tāpat "Eco Baltia vide" nodrošinās bioloģisko atkritumu šķirošanu, divu gadu laikā jāaprīko konteineri ar identifikācijas sistēmu (RFID), līguma darbības periodā jāizveido trīs atkritumu šķirošanas laukumi. "Pakalpojumu kvalitatīvai nodrošināšanai un atkritumu šķirošanas paplašināšanai uzņēmums investēs arī tehniskajā nodrošinājumā, kas atbilstu gan nolikuma prasībām, gan arī palīdzētu samazināt CO2 izmešus un gaisa piesārņojumu, ko rada transports," viņa teica.

Savukārt "Pilsētvides serviss", kas iepirkumā startēja kopā ar "Lautus", vadība norādīja, ka pagaidām "Pilsētvides serviss" valdei ir grūti komentēt investīciju un attīstības plāna vīziju Rīgā, jo tuvākā laika darba kārtības plānā ir vairākas tikšanās, kuru laikā tiks izstrādāts turpmākās atkritumu apsaimniekošanas stratēģijas un rīcības plāns Rīgas kontekstā.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta izsludinātajā iepirkumā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā par uzvarētājiem atzīti četri komersanti.

Aģentūra LETA noskaidroja, ka Rīgas Austrumu izpilddirekcijas Centra rajona un Latgales priekšpilsētas administratīvo teritoriju, kā arī Pārdaugavas izpilddirekcijas Kurzemes rajona administratīvo teritoriju apsaimniekos "Clean R".

Par uzvarētāju Pārdaugavas izpilddirekcijas Zemgales priekšpilsētas administratīvajā teritorijā atzīti "Lautus" un "Pilsētvides serviss", bet par uzvarētājiem Ziemeļu izpilddirekcijas Vidzemes priekšpilsētas un Ziemeļu rajona administratīvajā teritorijā - "Eco Baltia vide".

Patlaban līgumi ar uzvarētājiem vēl nav noslēgti, jo 11 dienu laikā rezultātus var apstrīdēt.

"Eco Baltia vide" piešķirtajā Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas zonā ir aptuveni 260 000 iedzīvotāju. Tam seko Centra un Latgales priekšpilsētas zonā ar aptuveni 203 000 iedzīvotāju. Tikmēr Kurzemes rajonā ir aptuveni 127 000 iedzīvotāju, bet Zemgales rajonā - 103 000 rīdzinieku.

Teritoriāli vislielākā būs Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas zona, kas aizņems aptuveni 13 297 hektārus platības, savukārt Zemgales rajons - aptuveni 3966 hektārus. Kurzemes rajons tikmēr teritoriāli aizņems aptuveni 7615 hektārus lielu platību, bet centra rajons un Latgales priekšpilsēta - aptuveni 4970 hektārus.

Kurzemes rajonā ietilps tādas apkaimes kā Daugavgrīva, Ķīpsala, Imanta, Zasulauks, Buļļi, Bolderāja un citas. Savukārt centra un Latgales priekšpilsētas zona aptvers Ķengaragu, Grīziņkalnu, Vecrīgu, Pļavniekus, Rumbulu un citas apkaimes. Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas zonā ietilpst tādas apkaimes kā Brasa, Dreiliņi, Mežciems, Purvciems, Mežaparks, Sarkandaugava, Teika un citi. Tikmēr Zemgales priekšpilsētā ietilps Āgenskalns, Zolitūde, Ziepniekkalns, Pleskodāle u.c.

Kā ziņots, 5.decembrī, balstoties uz jaunajiem Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, tika izsludināts atkārtots konkurss par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu galvaspilsētā. Jaunie noteikumi stājās spēkā 4.decembrī un pilsētu paredz dalīt četrās zonās, izpilddirekciju robežās.

Divi atkritumu apsaimniekotāji - "Lautus" un "Eco Baltia vide" - bija iesnieguši sūdzības par iepirkuma nolikumu, taču vēlāk tās atsauca.

Līdz dienai, kad tiks noslēgts jauns atkritumu apsaimniekošanas līgums ar komersantiem, kas būs izraudzīti konkursā, vai arī līdz brīdim, kad stāsies spēkā Konkurences padomes gala lēmums par starp Rīgas pašvaldību un AS "Tīrīga" noslēgto koncesijas līgumu, sadzīves atkritumus visiem rīdziniekiem, nepasliktinot pakalpojumu sniegšanas būtiskos nosacījumus, izved pašreizējie pakalpojumu sniedzēji - SIA "Clean R", SIA "Eco Baltia vide" un SIA "Lautus".

Tieši neskaidrības par galvaspilsētu atkritumu apsaimniekošanu bija sākotnējais iemesls, kāpēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosināja Rīgas domes atlaišanu. Šis jautājums pašlaik tiek skatīts Saeimā, un sagaidāms, ka lēmuma motivācija tomēr tiks mainīta, galveno uzsvaru liekot uz faktu, ka Rīgas domē kvoruma trūkuma dēļ nav notikušas trīs sēdes pēc kārtas.