Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Burovs iesaka jaunu vietu, kur Teikā ierīkot zaļo zonu

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Ja tiks pieņemts lēmums par Valsts drošības dienesta (VDD) jaunās ēkas celtniecību tam līdz šim paredzētajā vietā, zaļo zonu varētu ierīkot blakus Rīgas 45.vidusskolai, šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē sacīja Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs skaidroja, ka VDD ēkai patlaban paredzētais zemes gabals plānošanas dokumentos noteikts kā jaukta teritorija, kas paredzēta apbūvei, lai arī to, iespējams, varētu vērtēt kā zaļo zonu, jo tajā faktiski nekas neatrodas.

"Protams, var kritizēt domi, kas nav mainījusi zonējumu, bet nav bijuši šādi priekšlikumi. Pašvaldība pati bez īpašnieka ziņas nevar mainīt plānojumu," teica Rīgas mērs.

Viņš pastāstīja, ka pirms dažiem gadiem Rīgas dome pati bija ierosinājusi veidot teritorijā zaļo zonu, tomēr jau toreiz VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) norādīja, ka teritoriju plānots apbūvēt, gan neprecizējot to, ko tur plānots celt. Burovs sacīja, ka VNĪ nebija vērsusies Rīgas domē, lūdzot atrast kādas citas teritorijas.

"Ne manā kompetencē ir vērtēt, vai domes piedāvātie zemes gabali ir derīgi," teica Burovs.

Viņš sacīja, ka, ja tiks pieņemts lēmums par VDD ēkas būvniecību un koki tam atvēlētajā teritorijā būs nocirsti, tad Rīgas domei "principā ir ko piedāvāt" vietā zaļās zonas ierīkošanai.

Viņaprāt, laba vieta tam varētu būt teritorija pie Rīgas 45.vidusskolas, kur varētu veidot sporta un atpūtas kompleksu. "Tur ir "nelegālais skvēriņš", kur arī ir koki un tur var veidot skvēru un piesaistīt to skolai," skaidroja politiķis.

Burovs pastāstīja, ka tas nav mākslīgi veidots priekšlikums - tas izrunāts ar skolas vadību. Burova ieskatā varētu veidot skvēru, kas kalpos skolai un apkaimes iedzīvotājiem - teritorijai varētu aplikt žogu, lai naktī tā būtu ciet. Viņaprāt, šādu projektu varētu īstenot līdz 2022.gadam.

Teikas apkaimes iedzīvotāji komisijas sēdē ar šādu ierosinājumu nebija apmierināti, paužot, ka teritorija neesot sasniedzama.

Kā ziņots, Teikas apkaimes biedrībai, Rīgas apkaimju aliansei, biedrībai "Pilsēta cilvēkiem" un inovāciju kustībai "Vefresh" izdevās savākt vairāk nekā 15 500 iedzīvotāju parakstu, no kuriem 4278 ir fiziski paraksti, savukārt pārējie - digitālie paraksti platformā "Manabalss.lv". Parakstu vākšana tika sākta, "lai nepieļautu vairāku desmitu ilggadīgu koku izciršanu un atjaunotu publisku zaļo zonu bijušajā velotreka "Marss" teritorijā".

Iniciatīvas iesniedzēji izplatījuši arī atklātu vēstuli, kurā norāda, ka vēlas kategoriski norobežoties no politisko partiju priekšvēlēšanu interesēm, kā arī paust neapmierinātību ar sākotnējās idejas sagrozīšanu un iedzīvotāju iniciatīvas pretstatīšanu valsts drošības interesēm, kas kopš parakstu iesniegšanas tiek pausta publiskajā telpā.

Vēstules autori aicina ievērot tūkstošiem iedzīvotāju vēlmi saglabāt kokus un izveidot parku Brīvības gatvē 207 vismaz līdz brīdim, kamēr tiks sarīkota sabiedriskā apspriešana, lai pēc būtības izvērtētu gan sabiedrības, gan valsts drošības intereses

Jau vēstīts, ka Rīgā, bijušā velotreka "Marss" vietā, plānots būvēt jaunu ēku VDD, tādējādi varētu nebūt lemts piepildīties VEF rajona nekustamo īpašumu attīstītāju un iedzīvotāju iecerei šajā teritorijā izveidot parku.

VDD aģentūru LETA informēja, ka lēmums par jaunas VDD ēkas celšanu šajā vietā pieņemts 2017.gadā, bet šogad tikšot sākta būvniecība. VDD līdz šim neesot informējis sabiedrību par ieceri, jo neesot bijis tiesīgs publiskot informāciju, lai nepārkāptu likuma "Par valsts noslēpumu" normas. Tomēr tagad, ņemot vērā sabiedrības interesi, pieņemts lēmums deklasificēt daļu informācijas par plānoto VDD attīstības projektu.

Jauna ēka VDD esot nepieciešama, jo pašlaik VDD ir izvietots vairākās ēkās un dienesta rīcībā esošās telpas esot nolietojušās. "Ņemot vērā tehnoloģiju attīstību un aizvien pieaugošos drošības izaicinājumus", VDD pašreizējās telpas tuvākajā nākotnē kļūšot neatbilstošas VDD kā NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts specdienesta vajadzībām un vairs nespējot "pilnvērtīgi nodrošināt dienesta attīstību". Šī iemesla dēļ dienestam esot nepieciešamas "jaunas, piemērotas telpas, kas ļautu reaģēt uz mūsdienu drošības izaicinājumiem".